ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЖитлові програми не виправдовують очікувань

Житлові програми не виправдовують очікувань

Запровадження чотирьох бюджетних програм, які мали б урегулювати житлові проблеми, фактично призвело до розпорошення бюджетних коштів, недофінансування завдань за одними програмами та надлишкового фінансування за іншими.

У 2012 році та січні-квітні 2013 року з державного бюджету спрямовано 59,9 млн грн на забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов у Харківській та Полтавській областях, однак рівень врегулювання житлових проблем залишається вкрай незадовільним через недосконалість нормативно-правового забезпечення і прорахунки управлінського характеру. На цьому наголошують у прес-службі Розрахункової палати.

Зокрема, колегія Рахункової палати зазначила, що в Україні досі немає спеціального закону про забезпечення громадян доступним житлом, не визначено механізму розрахунку граничного для державної підтримки рівня грошових доходів громадян, не передбачено заходів, які запобігали би придбанню такого житла громадянами з рівнем доходу вище середнього.

Як наслідок, реалізація державних програм із забезпечення громадян житлом недостатньо впливає на зменшення черг і покращення житлових умов.

Через Державну цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки черговикам фактично пропонується житло в недобудованих об'єктах, де квартири за своєю вартістю є недоступними навіть для громадян, що отримують середню заробітну плату. Будівництво малогабаритного житла економ-класу досі не розпочато.

За 11 років дії Державної програми забезпечення молоді житлом (2002-2012 роки) заплановані обсяги введення в експлуатацію житла за рахунок надання державою пільгового довгострокового кредиту не виконані у Харківській області на 88,8%, у Полтавській області - на 89,5%.

Таким чином, запровадження чотирьох бюджетних програм, що мали б урегулювати житлові проблеми, фактично призвело до розпорошення бюджетних коштів, недофінансування завдань за одними програмами та надлишкового фінансування за іншими. До державного бюджету наприкінці 2012 року повернуто як невикористані близько половини спрямованих видатків (28,1 млн грн з 59,9 млн грн). Крім того, у 2012 році та січні-квітні 2013 року 5,9 млн грн використано з порушенням законодавства, 7,15 млн грн - неефективно, зазначили аудитори.

 
Коментарі (0)