ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоЖитлова пастка по-українськи

Житлова пастка по-українськи

Сотні тисяч українців вкладаючи кошти у недобудоване житло, залишають без даху над головою на наступні кілька років. Окрім всього, інвестори стають іще й заручниками чинного законодавства.

Більше 100 тис. українських сімей виявилися інвесторами недобудов, вклавши в метри, яких не існує, гроші, що повернути майже неможливо. Невдалі новосельці звинувачують забудовників, однак забудовники - кризу 2008 року. Про це пише korrespondent.net.

За даними Асоціації допомоги постраждалим інвесторам, сьогодні 120 тис. українських сімей, які купили квартири, кілька років очікують вселення. А у країні завмерли, як у постапокаліптичному блокбастері, більше 2,4 тис. багатоповерхівок, підрахували в Конфедерації будівельників України.
 
Так,  найбільше недобудов у столиці - половина їх зяє порожніми вікнами, а то й взагалі котлованами вже не менше п'яти років. Причому частина цих будинків не будуть здані в найближчі 10-15 років, прогнозує Олександр Рубанов, президент Союзу фахівців з нерухомості. А деякі вже через п'ять-сім років просто добудовувати немає сенсу: простіше і дешевше звести нові.
 
Крім того, українці, які вклали кошти в житло, опинилися в пастці вітчизняного законодавства, згідно з яким вони до здачі будинку в експлуатацію не є власниками житла, навіть якщо заплатили за нього.
 
«Тому сьогодні вони ніяк не можуть вплинути на забудовника і терміни добудови об'єкта», - пояснює Геннадій Зубко, заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики.
 
Тим часом значна кількість заморожених будівництв - а вони сьогодні складають 65% від усіх поки не закінчених житлових об'єктів - не зупиняє співвітчизників від вкладення своїх кровних у віртуальні квадратні метри. Причому, за даними консалтингової компанії UTG, половина покупців оплачує вартість квартир, яких не існує, відразу, а решта беруть його в розстрочку (40%) або платять за уявну нерухомість за допомогою іпотеки (10%).
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в секторі житлового будівництва  України за 9 місяців виконано робіт загальним обсягом 7 млрд грн, що на 7,2% більше аналогічного періоду минулого року.
 
Коментарі (0)