ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаЖКГ гальмує українську енергоефективність

ЖКГ гальмує українську енергоефективність

Українська енергоефективність, попри проблеми у житлово-комунальному комплексі, має потенціал. Експерти стверджують, що за наявності часу і коштів вона може сягнути рівня Польщі.

Україна може підняти свою енергоефективність до рівня Польщі. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, - повідомляє «ГолосUA».

За його словами, це питання часу і обсягу вкладень, які потрібні.

«В Україні з цієї точки зору найбільш проблемний, якщо говорити про енергоефективність, це житлово-комунальний комплекс. Тобто, наші будинки споживають енергії в 2-4 рази більше, ніж європейські. Ось тут клубок проблем. Він пов'язаний безпосередньо і з виробництвом теплової енергії, з її споживанням», - сказав експерт.

Тобто, пояснив Сергій Дяченко, при виробництві найстрашніша проблема - це втрати, тому що жахливо застарілі основні фонди, особливо теплопроводи. І, власне, неефективне споживання будинками тепла та енергії - це теж дуже велика проблема.

«При чому фахівці говорять, що початкова стадія, вона якраз не вимагатиме дуже великих витрат, тому що взагалі 25% резерву там у підвищенні культури енергокористування. У нас є виробничі комплекси, типу хімічних, які споживають дуже багато енергії, звичайно, там модернізація вимагає дуже серйозних капіталовкладень. І енергетичні виробництва, у нас теплові електростанції десь на 20-30% мають гірші показники, ніж європейські аналоги», - пояснив він.

Читайте також: США зміцнюватимуть українську енергонезалежність

Тобто, підсумував експерт, «там вже потрібні серйозні капіталовкладення для підвищення ефективності їх роботи».

Зауважимо, раніше Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета заявляв, що Україні вкрай необхідне впровадження реалістичної енергетичної стратегії та використання енергоефективних технологій.

За його словами, з відомих причин відбувся секвестр бюджету, тому Законом України «Про Державний бюджет на 2014 рік» не передбачено видатки на цю сферу.

«Однак робити успішні кроки в галузі енергоефективності і енергозбереження можуть допомогти ресурси, які надходять від наших міжнародних партнерів» - зауважив пан Шеремета.

Посадовець акцентував увагу на проектах Світового банку і Європейського інвестиційного банку у цій сфері. 

 
Коментарі (1)
Sergiy
12 Травня 2014 p. 10:48
І знову жодного слова про законодавчий механізм стимулювання ефективного використання енергоносіїв та води (ЕСКО).Тим більше прийнятий Закон №1198 про удосконалення розрахунків дозволяє ввійти монополісту в квартири. Цей закон однозначно ліквідує енергосервісний бізнес!