ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняЖКГ не бракне стимулів для економії газу

ЖКГ не бракне стимулів для економії газу

У Мінрегіоні спростовують інформацію, що «дешевий російський газ позбавляє ЖКГ стимулів для економії» і наголошують на тому, що продовжуватимуть роботу зі скорочення газоспоживання підприємствами ТКЕ.

Судження експертів про те, що «дешевий російський газ позбавляє ЖКГ стимулів для економії» необґрунтовані. Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Міністр пояснив, що комунальна теплоенергетика щорічно використовує більше 10 млрд куб. м газу. Сьогодні держава закуповує природний газ за ціною 286 дол. за тис. куб. м, а підприємства теплоенергетики закуповують газ в НАК «Нафтогаз» за ціною 160 дол. за тис. куб. м. До речі, тарифи на тепло для населення залишаються незмінними вже протягом трьох років, в той час, як зростають ціни на матеріали (труби, котли, паливно-мастильні матеріали та ін.) і середня заробітна плата. Різницю, яка утворюється, мусить погашати держава – це більше 6 млрд грн щорічно.

«Це великі збитки, які стимулюють галузь до суттєвої економії.  Держава зацікавлена, щоб вітчизняна теплоенергетика максимально зменшила споживання природного газу. Над цим питанням ми працюємо давно і в цьому році також будемо впроваджувати заходи з технічного переоснащення котелень і модернізації мереж, що дозволяє скоротити споживання газу підприємствами теплоенергетики», - сказав Геннадій Темник.

Читайте також: Перерахунок тарифів на тепло у дії

Очільник Мінрегіону поінформував, що в минулому році реконструювали більше 670 котелень, 170 з яких перевели на альтернативні види палива. Також замінили понад 1,1 тис. котлів, 265 з яких теж перевели на альтернативні види палива.  Капітально відремонтувати понад 1 тис. котлів та замінили майже 500 км теплових мереж у двотрубному обчислені. Як наслідок, споживання газу підприємствами теплоенергетики помітно зменшується. Міністр навів приклад, що у 2012 році було спожито майже 10,8 млрд куб. м газу на виробництво теплової енергії теплопостачальними підприємствами. А у 2013 році майже на 6% менше – 10,1 млрд куб. м газу.

«Ми продовжуватимемо і надалі роботу по скороченню споживання природного газу підприємствами теплоенергетики. В минулому році уряд затвердив Програму модернізації систем теплопостачання на 2014-2015 роки. Вона потребує чималих коштів. І ці кошти в нас будуть, оскільки зниження ціни на природний газ, дозволило знизити на 20% тарифи на тепло для бюджетних організацій. Завдяки цьому вдасться заощадити близько 2 млрд грн. Ще 9 млрд грн державний бюджет заощадить на різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб’єктам господарювання для виробництва теплової енергії для населення. Ми пропонуємо направити ці кошти в тому числі і на модернізацію комунальної теплоенергетики», - пояснив Геннадій Темник.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Кабінет Міністрів збільшив газові ліміти для теплопостачальних підприємств. Економити газ комунальники не почнуть до тих пір, поки ціна на його імпорт знову не зросте.

 
Коментарі (0)