ЖКГ збирає інвестиції

Цьогоріч в Україні реалізовуватимуться ще кілька новий інвестиційних проектів у галузі ЖКГ. Мінрегіон спільно зі Світовим банком націлився на модернізацію водопостачання та теплопостачання. Наразі вже розпочалася підготовка до відповідних дій.

Мінрегіон розпочав підготовку до реалізації ще двох нових спільних зі Світовим банком інвестиційних проектів «Розвиток міської інфраструктури - 2» і «Підвищення енергоефективності у сфері централізованого теплопостачання України». Втілюватимуться ці ініціативи у II півріччі поточного року, - зазначають у прес-службі відомства.

За словами в. о. Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника, орієнтовна вартість проекту «Розвиток міської інфраструктури -2» - 350 млн дол. Він буде реалізовуватися на підприємствах водопостачання та водовідведення Києва, Харкова, Донецька, Кіровограда, Житомира, Краматорська, Коломиї, Тернополя, а також на комунальному підприємстві з поводження з твердими побутовими відходами Харкова.

«Проект передбачає впровадження автоматизованої системи управління, модернізацію водопровідних та каналізаційних насосних станцій із заміною технологічного та енергетичного обладнання, установку загальнобудинкових лічильників, реконструкцію мереж водовідведення та водопостачання, оновлення парку автотранспортної та спеціальної техніки та інші заходи» - наголосив в.о. Міністра.

Геннадій Темник також зауважив, що орієнтовна вартість проекту «Підвищення енергоефективності у сфері централізованого теплопостачання України» - 382 млн дол.  

За його словами, він реалізовуватиметься на підприємствах Вінниці, Івано-Франківська, Донецька, Миколаєва, Кам'янець-Подільського, Харкова, Кіровограда, Чернігова, Дніпропетровська та Херсона. У рамках цього проекту будуть впроваджуватися такі заходи, як реабілітація ТЕЦ, тепломереж, котелень; установка індивідуальних теплових пунктів і засобів обліку, встановлення перетворювачів частоти для магістральних мережних насосів та інші.

Нагадаємо, у 2008 році в Україні стартував проект Світового банку «Розвиток міської інфраструктури» вартістю 140 млн дол., спрямований на підвищення рівня якості послуг водопостачання та водовідведення, зменшення операційних витрат шляхом ряду інституційних змін і вибіркових інвестицій у реконструкцію та заміну зношених систем водопостачання та каналізації.

Проект «Розвиток міської інфраструктури» реалізується на комунальних підприємствах 14 міст: Черкас, Дрогобича, Калуша, Кам'янця-Подільського, Харкова, Коломиї, Нової Каховки, Слов'янська, Борисполя, Новоград-Волинського, Кременчука, Чернігова, Івано-Франківська та Одеси.

За час реалізації проекту реконструйовано 418 з 450 передбачуваної кількості насосних станцій та прокладено 52,3 з передбачених 55,9 км мереж водопостачання та водовідведення.

Кошти позики Світового банку дозволили комунальним підприємствам поповнити свій автопарк на 44 одиниці спецтехніки. До завершення терміну реалізації Проекту їх загальна кількість складе 53 одиниці.

Завершення реалізації проекту заплановано на 30 вересня цього року.

 
Коментарі (0)