ГоловнаКоментаріЖитлоЗміна правил оцінки загальмує продаж нерухомості

Зміна правил оцінки загальмує продаж нерухомості

Кабмін скасував постанову №231 уряду Миколи Азарова, якою було монополізовано ринок оцінки в Україні. Це дасть змогу повернутися в роботу багатьом оцінювачам, однак до введення нових правил оцінки продаж нерухомості призупиниться.

Введення нових правил оцінки в Україні призупинять продаж нерухомості. Експерти запевняють, що це будет технічна проблема: адже на виконання постанови уряду №358 потрібні відповідні розпорядження Фонду державного майна.

«З понеділка і до того часу, коли ФДМ забезпечить нам доступ до реєстру буде невеличка технічна заминка», - підтвердив «Вістям» Віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Як бути нотаріусам у сформованій ситуації, поки незрозуміло. На час перехідного періоду керівництво до дії повинен затвердити Мін'юст. «Від швидкості реакції Міністерства залежить, на скільки «зависне» ринок і зупиняться угоди», - зазначають фахівці. Хоча оцінювачі можуть легально працювати: оцінювати майно, тільки лише без внесення в реєстр у ФДМ. Туди інформацію обіцяють внести відразу після отримання доступу.

Глобально ж повернення колишніх правил гри істотно підвищить конкуренцію серед оцінювачів і поверне в професію тих фахівців, які змушені були піти з неї після введення обов'язкової сертифікації. «До цих змін в країні працювало близько 10 тисяч фахівців з оцінки, але після всіх новацій їх число скоротилося до 2 тисяч. Назад, вважаю, повернуться не всі, багато зайнялися іншою діяльністю. Думаю, на ринку буде близько 6 тисяч оцінювачів», - спрогнозував член правління Спілки консультантів з нерухомості України Іван Кудояр.

Чим активніше буде збільшувати кількість оцінювачів, тим швидше стануть знижувати розцінки на їх послуги. «До торішніх 200-300 гривень вони не просядуть, але до 1300-1500 гривень цілком можуть опуститися», - вважає пан Кудояр. Ще оптимістичніші прогнози Андрія Гусельникова: «Вартість оцінки може опуститися і до 400-500 гривень».

Читайте також: Ціни на житло можуть рекордно впасти

Зменшиться, за прогнозами експертів, строк проведення оцінки: з двох-трьох тижнів до 2-4 днів.

У той же час фахівці визнають, що лібералізація оцінки може вилитися в нову хвилю махінацій. Люди можуть знову почати занижувати реальну вартість своєї нерухомості, і менше перераховувати до держбюджету.

«Хоча відмінена система оцінки і була своєрідною, і не завжди показувала реальну вартість нерухомості (будинок вартістю 1 мільйон гривень могли оцінити, як в 1,1 мільйон, так і в 0,8 мільйону, як пощастить), однак вона не давала змогу зацікавленій стороні вплинути на оціночний процес. Тепер же у продавців нерухомості з'явитися спокуса знайти згідливих оцінювачів та оцінити мільйонний будинок в 500 тисяч гривень», - визнав Іван Кудояр.

Хоча експерти припускають, що з часом ФДМ зможе впровадити технологію, яка дозволить відстежувати недобросовісних оцінювачів та усувати їх з ринку.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Кабінет Міністрів скасував постанову №231 від 4 березня 2013 року уряду Миколи Азарова, якою був монополізований ринок оцінки в Україні.

Новою постановою №358 від 21 серпня 2014 року було зобов'язано Фонд держмайна негайно забезпечити безперешкодний і безоплатний доступ до інформації єдиної бази звітів про оцінку майна суб'єктам оціночної діяльності, нотаріусам, контролюючим органам та ін.

 
Коментарі (0)