ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняЗубко: Cубсидії мають стати інвестицією в енергоефективність

Зубко: Cубсидії мають стати інвестицією в енергоефективність

За минулий опалювальний період, комунальні підприємства спожили газу на рівні 17 млрдгривень.

Наразі умови маршрутної карти щодо реструктуризації боргів теплопостачальних татеплогенеруючих організацій за минулі періоди не виконуються.

На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у рамках Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства» на XV Міжнародній спеціалізованій виставці «КомунТех-2017», й2деться в повідомленні Урядового порталу.

«Свого часу була погоджена маршрутна карта з міжнародними партнерами, НАК «Нафтогаз України», Урядом і ВРУ (прийняття закону 1730) щодо реструктуризації боргів теплопостачальних татеплогенеруючих організацій за минулі періоди. Йшлося про ненарахування штрафів та пені протягом 5 років. Але наразі ці домовленості не виконуються. Я мав розмову з головою правління НАК «Нафтогаз України» щодо термінового оформлення реструктуризації боргів і припинення нарахування штрафів і пені комунальним підприємствам», - зазначив Зубко.

«За минулий опалювальний період, комунальні підприємства спожили газу на рівні 17 млрдгривень. Сплата населення склала 19 млрд гривень. У свою чергу НАК «Нафтогаз України» поточні платежі перераховує як борги за минулі періоди», — підкреслив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що всі учасники ринку мають виконувати свої зобов’язання.

Віце-прем’єр зауважив, що монетизація субсидій для ТКЕ, перехід до прямої оплати пільг і субсидій державою теплопостачальним підприємствам дозволить позбутися клірингових розрахунків.

«Щорічно держава витрачає $3 млрд на соціальну підтримку населення — виплати субсидій. Вони мають стати інвестицією в енергоефективність. З одного боку маємо підтримувати наших громадян, з іншого – ми повинні мотивувати їх до зменшення витрат. Наше спільне завдання на перспективу – запровадження ринку управителів, спільної власності, програм Фонду енергоефективності. Мусимо мотивувати людей зменшувати споживання і відповідно скорочувати власні витрати», — підкреслив урядовець.

 

 
Коментарі (0)