ГоловнаНовини ЖКГПолітикаЗубко: Децентралізація є запобіжником від сепаратизму

Зубко: Децентралізація є запобіжником від сепаратизму

Частка мешканців контрольованих Україною територій Донецької та Луганської областей, а також – Харківщини, які відзначають позитивні зміни, зросла за два роки з 19 до 59%.

Частка мешканців контрольованих Україною територій Донецької та Луганської областей, а також – Харківщини, які відзначають позитивні зміни, зросла за два роки з 19 до 59%.

Держава може звітувати про показники реформи децентралізації, зокрема щодо кількості громад чи площ територій, вкритих ОТГ, сотні нових опорних шкіл чи дитсадків, кілометрів доріг. Але першочергово для нас є важливішою оцінка українських громадян на яких і спрямована реформа децентралізації.

Про це розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, передає прес-служба Мінрегіону.

Він зауважив на двох важливих індикаторах, виявлених опитуванням, які полягають у зростанні обізнаності громадян про децентралізацію і відчуття ними її результатів.

«Ключові індикатори – зростання обізнаності і довіри громадян до децентралізації. 79% українців вже знають, що у країні відбувається реформа децентралізації. Більше 50% громадян відчувають позитивні зміни у своєму житті, пов’язані із цією реформою. Ідеться як про мешканців ОТГ, так і всієї України. Ці показники можна вважати своєрідною суспільною оцінкою дій держави», — наголосив Зубко.

Також, урядовець назвав принциповою світоглядною зміною зростання підтримки децентралізації мешканцями сходу країни.

«Частка мешканців контрольованих Україною територій Донецької та Луганської областей, а також – Харківщини, які відзначають позитивні зміни, зросла за два роки з 19 до 59%. Децентралізація зміцнює і зшиває країну. Ця реформа є запобіжником від сепаратизму. Ми надаємо громадам повноваження, нові можливості для менеджменту на рівні ОТГ. І цим включаємо людей до процесу прийняття стратегічних для країни рішень», — наголосив урядовець.

Він також зазначив, що ці показники є суспільним зрізом і маркером для влади в її подальших кроках. «Він дозволяє розуміти ситуацію у розвитку. Уточнювати і корегувати хід реформи. Це спосіб залучити громадську підтримку і використати її енергію для провадження необхідних змін», — сказав Геннадій Зубко.

У рамках всеукраїнського дослідження пріоритетними очікуваннями громадян є підвищення добробуту – 51% та збільшення якості надання послуг 64%. Порівняно з 2016-м з 25% до 28% зросла частка тих, хто відзначає покращення надання якості послуг у їхній громаді.

На стабільно високому рівні лишається позитивне сприйняття громадянами змін у своєму населеному пункті. У 2015-му 19% помітили наслідки реформи, а вже у 2017-му цей показник зріс до 43%. Ще 18% чули про планування позитивних змін.

Опитування серед мешканців ОТГ, які об’єдналися 2015 року, засвідчило, що з 42% до 51% зросла частка тих, хто очікує на покращення ситуації в Україні внаслідок здійснення реформи. З 50% до 54% зросла частка тих, хто вірить, що реформа сприятиме розвитку громад.

43% мешканців ОТГ помітили позитивні зміни на краще у своїх населених пунктах. Ще 21% чули про них. Загалом станом на кінець 2017 року 64% жителів ОТГ або відчули покращення, або очікують на нього. Найбільш позитивні очікування стосуються ремонту і утримання доріг, тротуарів (50% вважають, що якість покращиться) і благоустрою (48%).

Серед жителів ОТГ 39% вважають темп реформи децентралізації нормальним або швидким. Для громад, які об’єдналися 2015-го, за останній рік цей показник зріс з 32 до 38%.

Серед жителів громад зросли позитивні очікування від реформи. Торік 22% очікували на покращення ситуації у сфері надання адміністративних послуг. Нині  таких – 40%. 61% жителів ОТГ підтримують процес об’єднання громад. Серед мешканців, які об’єдналися 2015-го, з 55% до 63% зросла частка тих, хто загалом підтримує процес створення ОТГ.

 

 
Коментарі (0)