ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗубко: субсидії треба переводити в інвестиції у енергоефективність

Зубко: субсидії треба переводити в інвестиції у енергоефективність

Віддаючи 42 млрд на субсидії, Україна інвестує в енергоефективність лише 700 млн.

За словами віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, 45-мільйонна країна з 100 тис. багатоповерхівок і 7,5 млн. індивідуальних домогосподарств повинна застосовувати більш ефективні підходи, йдеться у повідомленні Урядового порталу.

«Україна на потреби населення витрачає 18 млрд. кубів газу. За 10 років, інвестувавши в енергоефективність 30-40 млрд. євро, зможемо зменшити споживання удвічі – до 9 млрд. кубів, - заявив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю виданню «ВВС Україна».

За його словами, субсидії, які держава витрачає щороку, треба переводити в інвестиції у енергоефективність.

«Держава, яка може собі дозволити інвестувати 42 млрд. у субсидії, інвестує в енергоефективність лише 700 млн. Для 45-мільйонної країни, із 100 тисячами багатоповерхівок і 7,5 млн. індивідуальних домогосподарств – це ніщо», - наголосив Зубко.

За його словами, перший крок, який пропонуватиме держава, це монетизація залишку субсидій. 

«Кошти, які людина зекономила, вона зможе отримати на проведення енергоефективних заходів. Треба буде відкрити рахунок в банку, отримати кошти і спрямувати їх на енергоефективні заходи. Приміром, у Німеччині свого часу на грошах ставили штамп «вода» чи «тепло», аби люди їх використовували лише на оплату комунальних послуг», - додав міністр.

Кроком до суттєвої економії Геннадій Зубко вважає й ухвалення рішення про перехід на квартальне опалення або на опалення окремих будинків. 

«Це побудова зовсім іншої мережі, - наголошує міністр. - Технології дозволяють рухатися більш ефективно без монстрів-ТЕЦів, які виробляють енергію і тепло, і незрозуміло, як складається ціна ресурсу і ціна послуги».

На його думку, ринок енергоефективних проектів дозволить створити близько 75 тисяч нових робочих місць. 

«Це мультиплікативний ефект для економіки. Він дає не тільки можливість економії, але й створення робочих місць, дає іншу якість проживання у цих будинках, іншу вартість квадратного метру. Адже енергоефективне житло, за прикладом Польщі, має на 25% більшу вартість, бо витрати на проживання у такому будинку менші», - наголосив Геннадій Зубко.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Серпня 2016 p. 15:06
А що таке , взагалі, субсидія? Це не що інше як часткова компенсація державою знецінення її грошей. Але шахрайство полягає в тому, що знецінення гривні ( тихий масовий грабунок людей владою) стосується усіх і постійно, а часткова компесація знецінення надається вибірково і тимчасово.Бо насправді не тарифи і ціни зростають, а знецінюється гривня -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.