ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВЗвалище у Підгірцях доживає останні роки

Звалище у Підгірцях доживає останні роки

Сміттєвий полігон під Києвом давно вичерпав свої робочі ресурси, отже його хочуть закрити. Втім, для цього знадобляться роки, так як на місці полігону хочуть побудувати сміттєпереробний завод.

Сміттєвий полігон №5 у Підгірцях (Обухівський район), куди звозиться половина столичних відходів, збираються закрити. Однак перед цим необхідно побудувати сміттєпереробний завод. Конкурс серед компаній, готових взятися за будівництво цього підприємства, пройде через 10-12 днів, пише «Сегодня».

У декількох сотнях метрів від полігону живуть люди, які давно вже втомилися від такого сусідства. «До цього запаху не можна звикнути, а воду ми давно купуємо -  у тій, що тече в нашому водопроводі, навіть митися страшно, не те, що пити її»,- розповідає житель Підгірців.
 
Одна з основних проблем - фільтрат (рідина, що накопичується під сміттям). Його збирають в «озера» з допомогою дренажної системи, але коли випадають рясні опади, ця рідина розтікається по окрузі.
 
«Полігон давно відпрацював свій ресурс. Фільтрат потрапляє в річку Сіверка, а потім у Дніпро. Подивіться: там, де він стікає, дерева всі чорні. Мертва вода вбиває все навколо», - говорить директор КП «Підгірцісервіс» Микола Алілуйко.
 
Директор департаменту РКІ КМДА Дмитро Новицький пояснив, що рідина накопичується через плівки, укладеної під горами сміття. Це робиться для того, щоб рідина від відходів не йшла в землю і не потрапляла в грунтові води. Вчора на полігоні після ремонту запустили установку для очищення фільтрату, яка може переробляти 220 кубів на добу - це трохи більше обсягу,який  щодня накопичується на звалищі.
 
«Установка очищає воду, а те, що залишається після очищення, розпилюють на полігоні», - уточнив представник компанії-виробника обладнання Григорій Лизогуб. Найближчим часом, як повідомив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, буде запущена друга така установка.
 
Але всі ресурси звалище давно відпрацювала. «Потрібно закривати полігон. За один день зробити це не вийде, тому протягом 2-3 років ми побудуємо сміттєпереробний завод і почнемо поетапну рекультивацію сміттєзвалища», - заявив пан Голубченко. На будівництво необхідно 3-4 млрд грн - їх влада столиці має намір просити у Кабміну. Через 10-12 днів відбудеться конкурс серед фірм, які готові реалізувати цей проект.
 
«Охочих багато. До нас, наприклад, приїжджав представник італійської компанії, який ходив по звалищі і плакав, дивуючись тому, що ми так марнуємо вторсировину і при цьому вбиваємо екологію», - розповів пан Алілуйко. 
 
Для будівництва заводу вже відведено ділянку площею 10 га на території Підгірців. За словами пана Новицького, сміття спочатку будуть сортувати, потім переробляти, на полігон будуть відправляти близько 20% відходів. Причому потужність заводу повинна перевищувати поточні потреби, щоб поступово можна було позбутися вже накопичених у Підгірцях відходів.
 
Нагадаємо, у цьому році планується проведення реконструкції полігону твердих побутових відходів № 5 у с. Підгірці. Зокрема, проектом Плану заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації на полігоні, передбачено ремонт під'їзних шляхів до полігону, розширення потужностей системи очищення стічних вод і розробка проекту будівництва заводу для переробки твердих побутових відходів, що надходять на полігон.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з метою покращення екологічної ситуації в Україні та розвитку індустрії переробки сміття, Держінвестпроект оголосив про початок залучення інвесторів для будівництва перших заводів з переробки сміття.
 
Директор ДП «Національний проект «Чисте місто» Іван Алексеєвець зазначив, що зараз в Україні працює тільки 2 заводи по спалюванню сміття, понад 6 тис. полігонів і немає жодного сміттєпереробного комплексу.
 
«Ми вирішили, що будемо переймати досвід провідних європейських країн, і в рамках пілотного проекту в 10-ти містах будемо переробляти не менше 16% відходів, які утворюються в Україні», - зазначив Іван Алексеєвець.
 
Коментарі (0)