ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю Для реалізації проектів ДПП потрібні розрахункові тарифи

Для реалізації проектів ДПП потрібні розрахункові тарифи

Потрібно міняти методологію і в таких складних проектах як ДПП - потрібно використовувати розрахункові тарифи.

На першій практичній конференції «Модернізація ЖКГ на основі механізмів державно-приватного партнерства», яка проходила 15 травня в Сумах, за підтрики компанії Conference House, голова правління Українського центру сприяння розвитку публічно-приватного-партнерства Ірина Запатріна звернула увагу учасників на приклади структуризації проектів, а також на співвідношення влади і бізнесу в спільному здійсненні проектів. «На конференції звучала думка, що суспільство не задіяно в реформуванні ЖКГ. Насправді в цьому процесі не бере участь і бізнес. Для того, щоб бізнес прийшов у ЖКГ і став партнером, потрібно активізувати ДПП. У світі 80% усіх інфраструктурних проектів - це механізми ДПП», - зазначила Ірина Запатріна. Експерт пояснила «Україні Комунальній», що проект ДПП переслідує досягнення публічного інтересу. Це зобов'язання влади підтримувати інфраструктурні проекти, надавати послуги життєзабезпечення. У ситуації, де існують дуже високі ризики, їй приходить на допомогу бізнес, тому що проекти реалізуються 30-50 років», - підкреслює Ірина Запатріна.

Що може бути часткою держави в спільних проектах - гарантії, основні фонди?

- Це бюджетна підтримка якоїсь частини, це податкова підтримка, державні гарантії під залучення кредитів для приватних партнерів. Приватний партнер, якщо він заходить в бізнес, повинен бути впевнений, що проект окупиться. Він тоді рахує під це тарифи.  Держава ж повинна визначитися, чи готова вона затверджувати сьогодні такі тарифи.

Яка частка має залежати від держави, а яка від бізнесу, визначається в кожному конкретному проекті. Наприклад, віддається в концесію система теплопостачання, бізнес планує проект на 10-20 років. Держава теж бере участь в проекті, здійснюючи деякі заходи. Вона в даному випадку має забезпечити, наприклад, обмеження індивідуального теплопостачання, дотримання схем теплопостачання. Тому що, якщо цього не забезпечити, обсяг впаде, і проект не окупиться. Таких зобов'язань дуже багато і чим більше проект, тим більше зобов'язань.

Наприклад, хтось бере Укртелеком на 15 років у концесію - з'являється мобільний зв'язок, змінюється структура ринку, повністю змінюється термін окупності проекту. В цьому випадку держава повинна брати на себе зобов'язання допомогти бізнесу відшкодувати йому втрати, надати можливість участі в інших проектах мобільного зв'язку. У прикладі із платними дорогами держава може гарантувати пасажиропотік.З урахуванням цього вона і розраховує окупність проекту.

У ДПП - не 2 учасника, а мінімум три - це державна влада, місцева влада і бізнес. Наприклад, дорога йде по місцевої влади, а дорога державна і у неї інші цілі. Це дуже важливо, тому що в світі логістика досягає до 40% собівартості продукції - тому це дуже важливо.

Який сектор ЖКГ найцікавіший бізнесу?

- Будь-який бізнес цікавий, тому що це вічний бізнес. Тут є постійний потік, це монополія. Однак послуги повинні бути якісні і протягом усього терміну проекту повинна існувати державна підтримка. Може, не всі 30 років, а перші 2-3 роки, учасники повинні відчути себе рівними, тому що тут ніхто нікому нічого не винен.Кожен висуває свої умови і знаходиться загальний компроміс.

Який проект ДПП в Україні можна назвати найбільш успішним?

- На підставі договору проводиться конкурс, а також вказуються критерії залучення інвестора, яких показників потрібно досягти і які параметри повинна моніторити місцева влада.

Є ще один момент: якщо приватний бізнес і влада взяли на себе зобов'язання, чи готові вони потім переглядати свої зобов'язання. Наприклад, договір «Луганськводи» написаний лише на 11 сторінках, хоча в тій же Росії це від 200 до 300 сторінок. Там все передбачено - і за якими позиціями повинні проводитися переговори, в якому випадку і до кого потрібно звертатися, за скільки днів, які санкції. Прописуються абсолютно всі, навіть моменти щодо зміни технологій, в результаті яких доходи інвестора можуть різко впасти або державі не потрібний буде більше цей проект, тоді ризики повинні лягати навпіл.

Чиновники заявляють, що після виборів або після Нового року тарифи підвищаться – чи призведе це до активізації ДПП?

Потрібно міняти методологію і в таких складних проектах як ДПП - потрібно використовувати розрахункові тарифи. Під інвестиції розраховуються тарифи, а потім закладається наступний алгоритм: якщо різниця існує між розрахунковим тарифом і тим, який встановив регулятор, то цю різницю відшкодовує або орган місцевої влади з бюджету, або він знижує інвестиційні зобов'язання на цей період договору. Ця методологія встановлення розрахункових тарифів є частиною договорів, де прописується, що повинна робити кожна зі сторін у випадку, якщо затверджений тариф відрізняється від розрахункового тарифу.

Сергій Купін

 
Коментарі (0)