ГоловнаКоментаріТеплоенергетика «Газпромівський штрафний» по квотам України

«Газпромівський штрафний» по квотам України

Треба очікувати штрафні санкції з боку Росії, «Росія не випустить нагоду отримати надприбутки або штрафні санкції, які компенсують їхні втрати».

Затверджуючи квоти з імпорту російського газу в розмірі 27 млрд куб м, при очікуванні «Газпрому» закупівлі 40 млрд куб. м, українському уряду загрожують штрафні санкції з боку Росії, тому що вона не втратить нагоди отримати надприбутки, які компенсують їхні втрати. Відтак, Росія драматично боротиметься за те, щоб цього не упустити. Про це повідомив експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. 

«Думаю, що Росія буде докладати зусиль, щоб все-таки Україна максимально купувала цього газу, або компенсувати свої втрати штрафними санкціями. Росія, звісно, буде в цьому напрямі працювати», – зазначив співрозмовник агентства. 

Читайте також: Уразливий «Газпром»

Водночас, за словами Олександра Тодійчука, у цій важкій угоді існують механізми зменшення обсягів споживання на 10%. «Проте, потрібно попередити за півроку російську сторону. Українські юристи мали б за півроку зробити офіційну заявку на поступове зменшення на 10% споживання цього газу. Якщо ні, то ми ставимо себе у скрутне положення й буде певне загострення. Так, Україна може казати, що це несправедлива ціна. Проте, якщо підійти формально, то це все-таки буде порушення контракту. І Росія, мені здається, докладе всіх зусиль, тому що це прибутковий для Росії контракт. Звичайно, некуплений газ – це неотримані  високі надприбутки, і Росія драматично буде боротися за те, щоб цього не упустити», – наголосив він. 

Крім того, експерт сподівається, що Україна зважено поставилася до затвердження квот. «Дійсно, йде поступове зниження обсягів споживання газу в цілому. … Крім того, я не виключаю, що є якісь надії у Міністерства та НАК «Нафтогаз» з інших джерел придбати частину газу. Невелике буде зростання, приблизно мільярд, видобутку власного газу. Варто зауважити, що щорічно  збільшується кількість видобутку вугілля, тобто вугілля заміщає газ. Я думаю, що 27 млрд куб. м – це цифра продумана, зважена, а з точки зору енергетичної безпеки – це виправдано для України», – зауважив він. 

Читайте також: «Сидяча» газова війна


Проте, на думку Олександра Тодійчука, треба очікувати штрафні санкції з боку Росії, «Росія не випустить нагоду отримати надприбутки або штрафні санкції, які компенсують їхні втрати», – резюмував він. 

Україна у 2012 році закупить 27 мільярдів кубометрів російського газу. Про це сьогодні після закінчення засідання уряду сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. 

Відповідний прогноз на баланс надходження та розподілу природного газу по Україні на 2012 рік було затверджено сьогодні на засіданні Кабміну.

Крім того, «Газпром» чекає, що Україна у 2012 році споживе не менше 40 млрд кубометрів газу, повідомив заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв. 

«Російського газу на Україну надійде близько 40 млрд кубометрів», – сказав він, зазначивши, що ці обсяги включають закачування газу у ПСГ, яка ведеться в даний час. 

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)