«Сидяча» газова війна

Угода НАК «Нафтогаз-Україна» з німецької RWE Supply & Trading створює базу для закупівлі України природного газу на спотовому ринку Європи

Угода НАК «Нафтогаз України» з німецької RWE Supply & Trading створює базу для закупівлі України природного газу на спотовому ринку Європи, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. 

«Угода з RWE створює базу для організації закупівлі НАК «Нафтогаз України» природного газу на спотовому ринку Європи», - сказав Корольчук, називаючи цю угоду «протоколом про наміри, меморандумом».

Експерт охарактеризував такий крок «Нафтогазу» тиском на «Газпром» і одночасно - кроком в бік європейського газового ринку. «Ми бачимо певний логічний тиск на «Газпром», який здійснює Україна. Це вселяє віру в те, що тиха газова війна не закінчена, вона продовжується і, можливо, Україна, нехай і такими маленькими кроками, досягатиме успіхів і результатів в переговорах», - сказав експерт, підкреслюючи, що тут йдеться не про економічну, а про політичну стратегію з метою перегляду довгострокових газових угод з Росією.

Читайте також: Почому нині ГТС?

У той же час він відзначив, що в разі реверсного використання газопроводу для поставок в Україну газу через RWE, без «Газпрому» цей меморандум не буде діяти і доведеться з ними домовлятися, оскільки на території Словаччини газ ще належить «Газпрому».

Корольчук оцінив можливість виконання такого контракту як «50 на 50», беручи до уваги хід переговорів з Росією. На його думку, обсяг операції з RWE може досягти 3 млрд куб. м за ціною 350 дол., що дозволить заощадити приблизно 200 млн дол.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» і RWE Supply & Trading GmbH уклали угоду про купівлю-продаж природного газу. Зазначена угода створює юридичні основи для можливої поставки природного газу НАКу з боку RWE і в той же час не включає зобов'язань сторін про обов'язкове здійсненні продажу або покупки енергоресурсу. Ціни, обсяги поставок, а також зобов'язання сторін про постачання природного газу будуть визначатися окремими контрактами після їх узгодження і підписання обома компаніями.


Ольга Туча

 

 
Коментарі (0)