ГоловнаВибір редакціїОСББ Податкова кабала для ОСББ

Податкова кабала для ОСББ

Члени Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ вчора на своєму засіданні звернулися до Податкової адміністрації з проханням дати роз'яснення щодо сплати ПДВ.

Об'єднання співвласників вимагають від влади відшкодувати пільги і субсидії, а також змінити законодавство та звільнити їх від сплати ПДВ та передачі на баланс багатоквартирного будинку 

Члени Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ вчора на своєму засіданні звернулися до Податкової адміністрації з проханням дати роз'яснення щодо сплати ПДВ.

Причиною звернення стали неодноразові вимоги податківців до ОСББ по нарахуванню та сплаті ПДВ, який повинен нараховуватися на витрати з обслуговування власності згідно Податкового кодексу. 

Читайте також: Мешканців «придавило» податками

Ообливу увагу голови ОСББ звернули на питання передачі на баланс житлового багатоквартирного будинку. Згідно ст. 11 закону «Про об'єднання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків» об'єднання співвласників не повинно, а може прийняти на баланс житловий комплекс або залишити його балансоутримувачем старого власника або передати його на баланс іншої юридичної особи, яка здійснює управління житловим фондом. Процедура передачі на баланс багатоквартирного будинку описана в Постанові КМУ № 1521 від 11 жовтня 2002 року «Про реалізацію закону «Про ОСББ».

На думку юриста Тетяни Монтян, Постанова КМУ № 1521 має бути скасована. На її думку, згідно з Цивільним кодексом багатоквартирний будинок є спільною власністю і без згоди абсолютно всіх співвласників їх спільна власність не може бути передана комусь.

«Постанову № 1521 потрібно скасувати. Багатоквартирний будинок може бути переданий тільки власникові або за договором компанії, яка здійснює управління багатоквартирним будинком», - вимагає від представників Мінрегіону Тетяна Монтян. 

Читайте також: Державна епідемія ОСББ

Іншої думки дотримується глава громадської ради при Мінрегіоні Олександр Скубченко. Він вважає, що змінювати потрібно не постанову, а закон «Про ОСББ». «Передача на баланс не має ніякого відношення до передачі права власності. Знаходження багатоквартирного будинку на балансі - це просто облік і не більше того. Розглядати потрібно не постанову № 1521, а закон про ОСББ. Повинен бути акт передачі будинку в управління», - повідомив Олександр Скубченко 

Аналогічно, що передача будинку в управління вимагає змін у законодавстві та питанні оподаткування. «Що стосується оплати ПДВ, то в Податковому кодексі є чітка норма, що платником податку на додану вартість стають після перевищення суми 300 тис. грн (від здійснення операцій з поставки товарів/послуг, - Ред). Тому необхідно вносити зміни до Податкового кодексу щодо того, що некомерційні організації не є платниками ПДВ», - додав Олександр Скубченко.

Сергій Купін

 
Коментарі (0)