«Газпром» попереджає...

«Газпром» заявив, що перекине потоки палива, яке поставляється, на користь Білорусі, а також нових підводних газопроводів. Обсяги експорту по території України вже скорочені

«Газпром» заявив, що перекине потоки палива, яке поставляється, на користь Білорусі, а також нових підводних газопроводів. Обсяги експорту по території України вже скорочені, відзначає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Як правило, чим ближче літній сезон, тим менш гарячими стають газові суперечки. Але це не стосується відносин Києва і Москви. Градус, як і тон, цих переговорів лише підвищується. У новому кварталі ціна на природний газ для України знову зросте – до 430 доларів за тисячу кубометрів. А от грошей українська труба стала приносити все менше – транзит російського газу скоротився вдвічі. Якщо так піде і далі (і про це дають чітко зрозуміти в «Газпромі»), газотранспортна система України може зовсім залишитися без роботи.

Україна – головний постачальник газу в Європу. Але сьогодні труба завантажена лише наполовину. Росія перекинула транзит у бік Білорусі (це газопровід «Ямал-Європа») і морського газопроводу «Північний потік». Домовитися про створення спільного підприємства Києву і Москві так і не вдалося. А тому зараз «Газпром» попереджає: з запуском «Південного потоку» в обхід України транзитні можливості країни будуть зведені до нуля. Київ намагається тримати удар, мовляв, альтернатива російському монополісту є. Наприклад, Азербайджан, Катар, Туркменістан. Раз у раз з'являються чутки, що Україна буде купувати паливо у цих країн і відмовиться від контракту з «Газпромом». Але поки це не більше ніж декларації. На даному етапі знайти альтернативу нереально, єдиний варіант – домовлятися з «Газпромом» про ціну на газ і торгуватися, як на базарі. Туркменський газ може прийти тільки через Росію, а Росія не зацікавлена ​​в конкурентах.

Читайте також: Почому нині ГТС

Найнадійніша альтернатива для України, вважають експерти, - збільшити власний видобуток газу. Але це вимагає чималих вкладень, а інвесторів поки що немає. Як немає і коштів на модернізацію самої газотранспортної системи. А без необхідних ремонтних робіт українська труба з кожним днем ​​все більше стає схожою на валізу без ручки. До речі, Україна вже звернулася до Європи з проханням допомогти у збереженні транзитного статусу країни.

Газова тема актуальна не лише у великій політиці. Керівництво України вже оголосило, що має намір приблизно вдвічі підвищити ціни на газ для населення, а відповідно і розмір комунальних платежів. Інших внутрішніх ресурсів для підтримки нормальної роботи «Нафтогазу», мабуть, уже не залишилося.

Але водночас, як повідомляла «У.К.», після того, як Україна знайшла можливість транспортувати дешевший газ з альтернативних напрямків, «Газпрому» доведеться стати більш гнучким у переговорах про вартість блакитного палива. У цьому переконаний експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. Таку думку фахівець висловив після того, як заступник керівника компанії «Газпром експорт» Євген Кашицин заявив, що Росія не зможе повністю відмовитись від української ГТС навіть після запуску «Північного» та «Південного» потоків.

 

За матеріалами Інституту енергетичних досліджень

 
Коментарі (0)