ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетика Українців залишать без дешевшого газу

Українців залишать без дешевшого газу

Олександр Тодійчук зауважив, що якщо прогнозувати ціну на газ на четвертий квартал 2012 року, то на кордоні вона може сягнути 450 дол. за 1 тис. куб. м.

За словами експерта з енергетичних питань Олександра Тодійчука, після подорожчання російського газу в четвертому кварталі цього року, великі підприємства намагатимуться перейти від газу на інші енергоносії. А ті підприємства, які не можуть відійти від газу, будуть прагнути максимально використовувати «блакитне паливо» власного видобутку. Для населення такого газу залишатиметься все менше. Великі фінансові економічні групи бодай частково намагатимуться перекласти на плечі простих споживачів тягар цін за газ. Таку думку експерт висловив в коментарі УНН

«Є формула, яка була підписана під час угоди. Є ціна на нафту, і є ціла серія спеціальних коефіцієнтів, які множаться на ціну на нафту, і ми отримаємо ціну на газ. Щодо російського газу є чітка формула, і в будь-який час можна вирахувати, скільки буде коштувати цей газ. Зараз ми маємо ціну (ціна газу для країни у третьому кварталі 2012 року становить близько 426 дол. за 1 тис. куб. м – Ред.) від ціни на нафту півроку назад», – зазначив співрозмовник агентства. 

Читайте також: Україна безсильна у боротьбі з «Газпромом»

Олександр Тодійчук зауважив, що якщо прогнозувати ціну на газ на четвертий квартал 2012 року, то на кордоні вона може сягнути 450 дол. за 1 тис. куб. м. «Споживачі газу сплачуватимуть 700 дол. за 1 тис. куб. м. і навіть більше, тому що там з‘являється ПДВ, там з‘являється транспортні витрати на транспортування газу від кордону до споживача, тарифи облгазів тощо», – сказав він. 

Відомо, що український газ видобувається як державними компаніями, так і приватними. Приватні компанії вже працюють за ринковими цінами, а державні з них вимагають продавати газ за цінами собівартості.

Враховуючи, що сьогодні в Україні доволі витратна економіка, і українські товари не дуже конкурентоздатні за таких цін на зовнішніх ринках, великі підприємства намагаються, не знайшовши прогресу в україно-російських стосунках, піти від споживання газу, наприклад, цементники, металурги, які частково вводять електропечі, коксовидобувні підприємства, теплокомуненерго тощо. За словами експерта, ті підприємства, які не можуть відійти від газу, будуть прагнути максимально використовувати газ власного видобутку. «Для населення його залишатиметься все менше. Великі фінансові економічні групи бодай частково намагатимуться перекласти на плечі простих споживачів тягар цін за газ», – наголосив Олександр Тодійчук. 

Читайте також: Український газ зросте в ціні

«З одного боку газовидобувній галузі потрібні інвестиції, а для цього потрібно піднімати тарифи на газ для населення, щоб потім повертати ці інвестиції. З іншого боку, є бажання частково перекласти тягар високих цін на газ на плечі споживачів, для того щоб зробити конкурентоздатними енергоємні виробництва, які не можуть перейти від газу на інші види енергії», – пояснив він. 

За словами експерта, здорожчення українського газу напряму не пов‘язане з подорожчанням російського. «Той хто працює на ринку, він хоче продати якомога дорожче, і чим більша ціна на російський газ, тим більше спокус для того, хто видобуває в Україні, дорожче його продати теж», – резюмував Олександр Тодійчук.

 
Коментарі (0)