ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаУкраїна безсильна у боротьбі з «Газпромом»

Україна безсильна у боротьбі з «Газпромом»

Для аналогічних Єврокомісії кроків щодо порушень «Газпромом» антимонопольного законодавства, Україна має впровадити «Третій енергетичний пакет» відповідно до договору про Енергетичне співтовариство.

Колишній посол з особливих доручень щодо енергетичної безпеки, експерт з енергетичних питань В’ячеслав Княжницький зазначив, що для аналогічних Єврокомісії кроків щодо порушень «Газпромом» антимонопольного законодавства, Україна має впровадити «Третій енергетичний пакет» відповідно до договору про Енергетичне співтовариство. Те, що робить Європейський Союз, він робить в рамках свого законодавства. Проте, це законодавство ще досі нормально не адаптоване в Україні, і ми можемо лише спостерігати, як ЄС бореться з монополістом. Про це експерт сказав в коментарі УНН.

«Треба розуміти, що «Третій енергетичний пакет», який діє на території ЄС – це перш за все боротьба з монополією. Ця реформа, яка відбулася в рамках того, що був запроваджений «Третій енергетичний пакет» – це відстоювання прав споживача. В результаті таких реформ ціна на газ в результаті має відірватися від ціни на нафту, оскільки спотовий ринок дуже тисне на ринок, який формується за допомогою трубопровідного транспорту, тобто інтересів «Газпрому», – зазначив співрозмовник агентства.

Читайте також: Газова галузь розлучається з монополією

В’ячеслав Княжницький зауважив, що звичайно, Україна може цим скористатись. «Але насамперед нам треба виконувати ті забов‘язання, які ми взяли на себе, відповідно до двостороннього меморандуму в Енергетичній співпраці з Європейським Союзом. Відповідно до договору про Енергетичне співтовариство, ми маємо впровадити «Третій енергетичний пакет». Нам була зроблена восени минулого року на міністерській раді Енергетичного співтовариства пропозиція підтримати цей документ. Станом на серпень цього року Україна досі не дала згоду як країна – член Енергетичного співтовариства погодити зміни в договорі», – підкреслив він.

Крім того, за словами експерта, те що робить Європейський Союз, він робить в рамках свого законодавства. Нажаль, це законодавство ще досі нормально не адаптоване в Україні. «Дивитись на цей досвід дуже корисно, розуміти його. Але треба впроваджувати і гармонізувати наше енергетичне законодавство із законодавством Європейського Союзу», – резюмував він.

Читайте також: Монополія гарантує газ

Нагадаємо, Єврокомісія почала розслідування щодо ВАТ «Газпром» за підозрою в порушенні антимонопольного законодавства ЄС, йдеться в повідомленні ЄК.

«Єврокомісія розслідує три випадки порушень конкуренції в Центральній і Східній Європі. По-перше, «Газпром», імовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні поставки в країни-члени ЄС. По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації поставок газу. Нарешті, «Газпром» міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов'язавши їх з цінами на нафту», — говориться в документі.

Як підкреслюється в релізі ЄК, справа перебуватиме в числі пріоритетних, проте початок процедур у рамках розслідування не передбачає винесення будь-яких рішень заздалегідь не на користь «Газпрому».

Читайте також: Українська «кістка» в горлі «Газпрому»

Європейська влада підозрює російського газового гіганта в порушенні 102-ї статті Договору про функціонування Європейського союзу, яка визначає дії, які можуть розцінюватися як використання домінуючих позицій на ринку для впливу на торгівлю між країнами ЄС.

 
Коментарі (0)