ГоловнаПублікаціїОСББ Вибір по-кіровоградськи: ЖЕК vs ОСББ

Вибір по-кіровоградськи: ЖЕК vs ОСББ

Сьогодні ОСББ – найдосконаліша форма утримання житлового будинку у нашому місті, але це за умови, якщо мешканці усвідомлюють, що їхній будинок – їхня власність, і потрібно вчитися самостійно піклуватися про нього.
Протягом останнього десятиріччя Україна досить активно впроваджує створення ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків) або, як ще називають їх у країнах Європи – кондомініумів.
 
На сьогоднішній день мешканці багатьох багатоквартирних будинків, у різних регіонах України, відходять від сталої схеми підпорядкування комунальним ЖЕКам, та обирають більш «самостійний» шлях утримання житлових приміщень, а саме – створення ОСББ або співпрацю з приватними керуючими компаніями. Кожна з цих організацій має свою певну структуру, переваги та недоліки, а також є активнодіючою на території України. 
 
Зокрема, мова піде про кіровоградські ЖЕКи та ОСББ: їх розвиток, умови роботи та здатність забезпечити мешканців всіма потрібними послугами.
 
Як повідомив заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства Михайло Бурченко, на цей час у Кіровограді діють десять ЖЕКів – всі комунальні, приватних, як таких, не створено, проте є приватні компанії, що надають окремі види комунальних послуг.
 
Серед 18 кіровоградських ОСББ – два були зареєстровані у минулому році, а перші почали створювати ще у далекому 1997 році. Така перевага у кількості зумовлена більш вигідними умовами для мешканців, аніж ті, за якими працюють комунальні ЖЕКи. До них можна віднести можливості самостійно: формувати бюджет та склад співробітників, визначати підрядників та впливати на якість надаваних ними послуг, визначати черговість робіт з поточного ремонту будинку тощо.
 
«Сьогодні ОСББ – найдосконаліша форма утримання житлового будинку у нашому місті, але це за умови, якщо мешканці усвідомлюють, що їхній будинок – їхня власність, і потрібно вчитися самостійно піклуватися про нього. Не можна сказати, що одне ОСББ є більш успішнім, ніж інше: коли люди утримують в порядку свою оселю, а не живуть на самоплив, немов у гуртожитках – тоді буде видно результат діяльності цього об'єднання», - запевняє Бурченко.
 
Пан Бурченко запропонував провести певну аналогію та порівняти діяльність ОСББ із утриманням приватного будинку: мешканець живе і знає, що будинок належить йому, і у випадку протікання даху або водопровідної труби – він, за бажанням чи без нього, має відремонтувати їх, аби і надалі мати можливість жити спокійно. Так само і ОСББ: навіть мешканець п’ятиповерхівки, який проживає на першому поверсі, розуміє, що така масштабна проблема торкнеться не лише тих, хто населяє п’ятий поверх, а й усіх інших.
 
Окрім вигідних умов, ОСББ також має свої певні недоліки, про які більш детально нам розповіли голова правління ОСББ «Гіппократ» Володимир Саленко та його заступник Володими Єрохін. За їхніми словами, законодавство ставить досить нерівні умови між комунальними ЖЕКами та ОСББ: першим виділяють гроші на капітальні ремонти, а в ОСББ всі кошти збирають самостійно, і в той же час мають платити податок на землю. Проте також зазначають, що економніше наймати працівників окремо, співпрацювати з приватними підприємствами, які надають послуги і дешевше, і якісніше. ОСББ в свою чергу лише сприяють укладенню договорів між мешканцями та підприємствами, що надають комунальні послуги ( зокрема з Кіровоградським водопровідно – каналізаційним господарством, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА»).
 
Щодо роботи приватних підприємств, які надають комунальні послуги мешканцям багатоквартирних будинків – своє бачення ситуації висловив директор ПП «Житлобуд», яке сьогодні вважається найкращою приватною організацією в Кіровограді, Віктор Шмідт.
 
«Приватний ЖЕК – структура більш ефективна, аніж комунальна контора, якщо не зважати на взаємовідносини з монополістами. В комунальних плата мешканців йде до бюджету міста, не в ЖЕКи, і лише малу частину виділяють на утримання будинку. В приватних ситуація інша : надійшли кошти – є планові роботи, визначаються терміни, з'являються можливості – виконуємо усі завдання. Створення ОСББ – рішення, яке допомагає владі уникнути відповідальності, або ж «Створили власне об'єднання – ось і вирішуйте проблеми».
 
Керівники обох структур погодилися, що деякі положення чинних законодавчих актів , що регламентують систему роботи ЖЕКів та ОСББ, м’яко кажучи,  недостатньо продумані і справедливі: як приклад – багатьох мешканців обурює той факт, що родина у кількості двох чоловік має сплачувати однакову суму за вивіз сміття із родиною, яка налічує п’ять членів.
 
Михайло Бурченко запевнив, що цього року починається кардинально нове ставлення до ОСББ з боку міської влади: об’єднанням буде надано як фахову правову допомогу для організації і діяльності , так і фінансову допомогу - при проведенні капітальних ремонтів, але не в цілому, а вибірково – для найбільш проблемних та занедбаних ділянок ( чи то дах, чи каналізація).
 
Такі плани влади можна тільки вітати - адже є приклади, коли піддавшись на пропозицію створення ОСББ з обіцянками подальшої допомоги при проведенні капітальних ремонтів старих комунікацій, дахів або підвалів, мешканці залишаються сам на сам із своїми бідами: найняті «дяді Васі» не в змозі ліквідувати крупні аварії, а ЖЕКи радісно повідомляють, що ви вже не наші! До проблем можна додати, що новостворені кондомініуми, як правило, приймають будинки без попереднього капітального ремонту, мають справу з експлуатацією ветхих комунікацій, не завжди зможуть узгодити перелік  послуг, за які мешканці хочуть платити – звідси проблеми із мобілізацією платежів.
 
Під кінець, хочеться додати, що в наш нелегкий час, період економічних криз та інфляцій, мешканцям багатоквартирних будинків потрібно робити складний вибір. Слід лише пам’ятати, що варто схилити чашу терезів на користь не тієї програми, де більше плюсів, а тої, яка має якомога менше мінусів.
 
Марина Медведєва
 
Коментарі (0)