ГоловнаНовини ЖКГВодопостачання Водоканали України прагнуть об'єднання

Водоканали України прагнуть об'єднання

Підприємства водопостачання та водовідведення Криму за рішенням Нацкомпослуг об’єднуються в одне Кримське республіканське підприємство «Вода Криму».

В Україні все більшої популярності набуває реорганізація регіональних підприємств водопостачання та водовідведення в одну структуровану одиницю. Так, до об’єднання водоканалів прийшли в АР Крим. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, прийняла рішення на виконання розпорядження Ради Міністрів АР Крим від 28 лютого 2012 року №95-р створити на базі місцевих водоканалів Кримське республіканське підприємство «Вода Криму». Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Нацкомпослуг.

Процес об’єднання водоканалів в одну велику компанію в Криму планується завершити до 1 березня 2013 року. «Нині тривають всі перевірки», – повідомив генеральний директор підприємства «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства м. Сімферополя» Віктор Скобліков на засіданні Нацкомпослуг 25 січня 2013 року.

Зокрема, на засіданні Комісії, яке відбулося минулої п’ятниці, було прийнято також низку рішень щодо видачі новоствореному підприємству та його філіям у різних регіонах Криму ліцензійній на здійснення господарської діяльності.

«На переконання Комісії, підхід коли в одному селищі витрати на кубометр води через природні умови вищі, ніж у сусідньому в 6 разів – не справедливий. Цією проблемою має займатися регіон», – підкреслив голова Нацкомпослуг Валерій Саратов.

На думку голови Нацкомпослуг, у випадку великого розриву у тарифах в одному регіоні, потрібно проводити централізацію, концентрацію підприємств з надання комунальних послуг. Він підкреслив, що такий підхід широко використовується, наприклад, у США – дрібні фірми поглинаються великими, що економічно обґрунтовано. Таким чином, зменшуються витрати на адмінобслуговування, збільшується інвестиційна привабливість.

Нагадаємо, ідея укрупнення компаній у сфері водопостачання не нова. Говорити про це почали ще напочатку лютого минулого року. Зокрема, тоді перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов повідомив «Україні Комунальній», що Мінрегіон цілком підтримує таку ініціативу, адже таким чином забезпечується єдина технічна, економічна, кадрова політика, і, відповідно, єдиний тариф на послуги водопостачання для тих населених пунктів, які об'єднані географією компанії. 

Більше того, Олександр Аліпов наголосив, що вже маються позитивні результати такої діяльності. Наприклад, таким шляхом пішли в Кіровоградській області, де створена одна велика компанія «Дніпро-Кіровоград». Там до місцевого водоканалу приєдналися водопостачальні підприємства Знам'янки, Світловодська та Олександрії. За рахунок цього, люди в цих містах стали платити за воду менше. Наприклад, в Знам'янці ціна води зменшилася на 46%. Подібним шляхом йде також Донеччина, там свого часу було створено підприємство «Вода Донбасу».

 
Коментарі (0)