ГоловнаПублікаціїАналітика Чому у Львові пахне не лише кавою?

Чому у Львові пахне не лише кавою?

Вже декілька років час від часу, переважно влітку, Львів «задихається» від каналізаційних нечистот...

Вже декілька років час від часу, переважно влітку, Львів «задихається»  від каналізаційних нечистот. Цього літа протягом декілька тижнів дихати було надзвичайно складно, очі не витримували хімічної атаки, а головний біль лише підсилював дискомфорт. Сморід був настільки потужним, що місцева влада  нарешті створила комісію по вивченню цього  неприємного питання. В результаті прийшли до висновку: Львову потрібно негайно  міняти систему  каналізації, провести каналізаційні системи у 9 мікрорайонів Львова,  де вони відсутні, зобов’язати підприємства, що розташовані в межах міста,  дотримуватися правила: перед тим як скидати  каналізаційні викиди у загальну каналізаційну мережу, локально очищати стоки на власник очисних спорудах.

Наразі  у Львові розроблений проект покращення каналізаційної системи міста. Автором даного документу є ЛМКП «Львівводоканал». Як зазначив в.о. директора комунального підприємства «Львівводоканал» Володимир Садовий, «основне завдання проекту – каналізувати 9  мікрорайонів, що у свою чергу охоплює 114 вулиць. Окрім цього передбачена реконструкція очисних споруд міста. Термін виконання робіт розрахований до 2016 року. На даний час вже визначені ділянки, які потребують каналізування. Це в першу чергу стосується Тракту Глинянського, вулиць-Шевченка-Ряснянська, вулиці Богданівської».  Власне, по вулиці Богданівській вже розпочата робота по встановленню нового колектора, який має довжину 853 метри.  Фахівці переконують, що до кінця року  встановлення колектора завершиться. А це дасть змогу  привести до ладу каналізаційну систему  для 10 тисяч мешканців міста. А саме по вулицям Січова, Полуднева, Гранітна, Бахматюка та житлового масиву «Лисиничі».

Як зазначалося, серйозним поштовхом до  заміни каналізаційної системи у Львові, де ще старі колектори функціонують з часів Австрії,  став тривалий неприємний запах у місті протягом серпня, вересня цього року. Створена експертна комісія, куди увійшли спеціалісти санстанції,  зафіксувала  перевищений в чотири рази  рівень аміаку в районі Підзамче. «На той момент на зазначеній території колектор знаходився відкритим, через ремонт дороги. І саме там ми побачили  рідку брудну суміш, яка неймовірно отруювала повітря.  Брудне повітря також спостерігається на Сихові , біля струмочка Білогорща в районі Левандівки.  Для того, щоб вирішити цю проблему,  необхідно  змінювати систему каналізації та збільшувати потужності очисних споруд. Адже нині у Львові діє система стоків, куди зливаються  відходи підприємств харчової промисловості, фекалії, дощі. І все в одну трубу», -- підкреслив голова комісії природокористування, охорони довкілля Львівської міської ради Євген Бєлінський (ВО «Свобода»).

 

У свою чергу  підприємства  опинилися під шквалом критики зі сторони місцевої влади. Як повідомив  заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук : «Підприємства харчової промисловості  неналежно очищають стоки, перевищують допустимий рівень забруднюючих речовин.  І навіть  ті підприємства, де є очисні споруди, не використовують їх на повну потужність. Це стосується, наприклад, підприємства  ЗАТ «Ензім» (завод  по виробництву дріжджів)».  До речі, до списку порушників потрапили також і такі виробники як Львівська кондитерська фірма ЗАТ «Світоч»,  ЗАТ «Львівський жиркомбінат»,  ТзОВ «Перша приватна броварня», МКП «Винниківське».  Між тим на самому підприємстві «Ензім» категорично заперечують, що очисні споруди  працюють не на повну потужність. Більше того  у підприємства  очисні споруди за вартістю сягають 10 млн євро. Її будову  було розпочато в 2002 році і завершено тільки навесні 2010 року.  В «Ензімі»  запевнили,  «очисні  споруди працюють без жодних відхилень,  згідно технологічного процесу.  Просто шукають винних. Краще б звернули увагу  громадськості на використання фосфатів у пральних порошках.  Вміст фосфатів, плюс стара система каналізації – ось і причини смороду у місті». Деякі спеціалісти погоджуються, «несправність системи каналізацій – одна з причин забруднення повітря».

На думку заступника начальника управління інженерного господарства Львівської міської ради  Андрія Мочака: «Дощоприймачі повинні мати гідрозатвори, які, власне, і запобігають проникненню неприємного запаху. При цьому варто стежити за чисткою дощоприймачів,  систематично їх ремонтувати при потребі, або міняти. На сьогодні  слід провести також інвентаризацію дощоприймачів. А при ремонті доріг необхідно встановлювати гідрозатвори». 

Отже, виходить сама система утримання каналізаційної системи зазнала недбальства. І Львів  має  терміново відновити каналізаційну систему. 

Європейські експерти  радять  місцевим чиновникам використовувати насамперед їх досвід.  В Європі стічні води  очищують  механічним та біологічним способами.  В першому випадку  очисна механічна система дозволяє позбутися піску, мулу. Другий спосіб  - ліквідовує хімічні домішки, що у свою чергу є небезпечними для  нашої атмосфери. 

Нині у місті є проект  щодо покращення каналізаційної системи, який  представили на розгляд  профільним депутатським комісіям Львівської міської ради.  За попередніми оцінками, для завершення каналізування міста та  реконструкції потрібно 1 млрд гривень. Керівництво міста  передбачає задіяти для цього кошти не тільки з місцевого бюджету, але й області та держави. Для  реконструкції очисних споруд  розраховують на меценатів. На думку міського голови Львова Андрія Садового  «каналізування  окремих мікрорайонів - найперший крок для подолання проблеми щодо неприємних запахів в місті.  Нині  триває розробка графіку першочергових дій по даному проекту.  Всі питання необхідно також чітко прописувати і по фінансуванню  для того, щоб в наступні 5 років питання каналізування у Львові було знято  з порядку денного».

Депутатський корпус Львівської міської ради підтримує даний проект, проте планує  розпочинати  втілення програми з  конкретних кроків. Саме тому днями була створена робоча група по каналізуванню не каналізованих районів міста Львова.  Представники робочої групи повинні напрацювати механізм поетапного плану виконання робіт. Виготовити проектну документацію та скласти, власне, кошторис проекту. 

На думку депутата Львівської міської ради, члена робочої групи по каналізуванню  Юрія Кужелюка (фракція «Україна Соборна»),  представлений проект від «Львівводоканалу» містить загальні концепції  щодо покращення каналізаційної системи у Львові.  Для міста варто виділити три важливі складові частини в контексті одного питання.  Перше, каналізаційну систему слід міняти, очисні споруди також і нарешті третє: каналізувати не каналізовані мікрорайони Львова.  Адже кожний п’ятий  мешканець міста не має каналізації. І це стосується  здебільшого приватного сектора».  Група тільки розпочала працювати. І вже попередньо є домовленості, що кошти  для цього  будуть виділені частково з місцевого бюджету, частково  з державного, і часткового за рахунок мешканців. Як переконує Юрій Кужелюк, «багато громадян готові заплатити певні кошти. Найголовніше встановити основний колектор на вулиці, а люди вже приєднаються до нього і заплатять за це гроші. Принаймні,  в моєму окрузі  - а це Тракт Глинянський, де більша частина людей без каналізації. І вони вже тривалий час просять вирішити це питання». В планах міста також покращити систему очисних споруд.

Свого часу Львів, за підтримки гранду Світового банку, втілив  в життя введення в місті цілодобового водопостачання. В ході даної програми у Львові були встановлені очисні споруди, вартістю 6 млн шведських крон. Депутати міської ради мають намір знову виступити з ініціативою щодо  взяття кредиту у Світового банку для продовження удосконалення очисних споруд. «Ідея вже напрацьована «Львівтеплоенерго» та «Львівводоканалом». Зокрема мова йде про  аеротенки та метантенки.

Аеротенки – знаходяться під землею, Це своєрідні ємкості, куди потрапляє вода, там прокачується повітря. І там знаходяться бактерії, які очищають все.

Метатенки – це пристрій, який збирає утворений газ – метан. І між іншим метаном можливо опалювати. У нас цілком можливий цей спосіб і  Львів матиме дармовий газ», - пояснив Юрій Кужелюк.  На даному етапі Львів перебуває в стадії реконструкції каналізаційної та очисної систем.  Фінансування стане чи не найбільш важливим питанням в ході реалізації програми.  Наскільки уряд підтримає в  цьому Львів – питання часу.  Адже програми для фінансування з державного бюджету Львів ще не підготував. 

І наостанок. Неможливо уникнути  питання річки Полтви, яка є в більшості  під  асфальтом. Власне, сьогодні річка перетворилася на каналізацію, куди нечистоти з усього Львова скидаються протягом багато років. А р. Полтва у свою чергу несе цей непотріб до  Західного Бугу, Вісли.  Забруднення річки можна цілком побачити на власні очі. Якщо з району вулиць Липинського- Б. Хмельницького їхати до Києва,  видно частину річки Полтви, яка не була схована під землю. Цей потік з усіма каналізаційними відходами з усього міста дає про себе чзнати неприємним запахом  та нагадує  вкотре про  необхідність вирішення питання очисних споруд та каналізаційної системи у Львові.

 

Дарина Вільченко, Львів, спеціально для ІА «Україна Комунальна»

 
Коментарі (0)