ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаАмериканці підтримають українську енергонезалежність

Американці підтримають українську енергонезалежність

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт бачить своїм пріоритетом співпрацю у сфері зміцнення енергетичної незалежності України.

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт (Geoffrey Pyatt) має намір активно співпрацювати з українською владою на шляху зміцнення енергетичної незалежності України. Про це він заявив в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Я почну з того, що дуже налаштований на співпрацю з українським урядом у сфері зміцнення енергетичної незалежності України. На шляху до цієї мети є кілька напрямів», - сказав посол.

Він згадав спільні проекти, спрямовані на енергоефективність, в рамках USАID, роботу над раціоналізацією українського ринку, в тому числі через реімпорт газу з Європи, поновлювані види енергетики, співробітництво у сфері диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС, а також організацію видобутку сланцевого газу.

За словами Джеффрі Пайетта, видобуток сланцевого газу є найбільш революційним напрямом для України.

«У цьому напрямку йдеться про співпрацю з двома великими компаніями Chevron і Exxon Mobil Corporation. Ці компанії готові принести в Україну найсучасніші технології, щадні для навколишнього середовища», - підкреслив дипломат.

За його словами, ці дві приватні компанії безпосередньо ведуть переговори з українським урядом і в інтересах України діяти оперативно.

«Для мене очевидно, що світові енергетичні ринки дуже швидко змінюються. Тому в інтересах України якнайшвидше підписати цю угоду», - підкреслив американський посол.

Він поінформував, що в США вже існує більше 1,2 млн свердловин з видобутку сланцевого газу і при цьому забруднення підземних вод нульове.

«Ця індустрія створила в США більше 700 тисяч нових робочих місць, а ціна на газ стала складати всього одну третину від ціни в Європі. Наше Міністерство енергетики стало працювати над видачею ліцензії на експорт власного газу з США на світові ринки. Тобто ми, фактично, пожинаємо плоди придбаної енергетичної незалежності. І ми сподіваємося, що і Україні теж вдасться досягти подібного», - сказав Джеффрі Пайетт.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, американські експерти також підтримують прагнення України до змін у функціонуванні ринку електроенергії на законодавчому рівні. Зокрема, високо оцінюють законопроект про ринок електроенергії України.

 
Коментарі (0)