ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаАвтономне опалення: труднощі переходу

Автономне опалення: труднощі переходу

Сьогодні споживач може встановити в квартирі автономне опалення в тому випадку, якщо на індивідуальний обігрів перейде весь будинок. Теоретично це можливо, практично - майже нереально.

Встановлювати автономне опалення в багатоквартирних будинках уряд України заборонив в 2007 році, після того як люди почали масово обзаводитися індивідуальними котлами. Точніше, було введено заборону на відключення окремих квартир від централізованого теплопостачання. На то є відповідний наказ Міністерства ЖКГ України № 4 від 22 листопада 2005 року (зі змінами, внесеними наказом Мінрегіону № 169 від 6 листопада 2007 року).

Чиновники, керуючись цим документом, відмовляють громадянам у їх проханнях про встановлення автономного опалення. Втім, можливість відключитися від централізованого теплопостачання все ж є.

Читайте також: Уряд поставить на облік кожного

Сьогодні споживач може встановити в квартирі автономне опалення в тому випадку, якщо на індивідуальний обігрів перейде весь будинок. Теоретично це можливо, практично - майже нереально. Адже найчастіше мешканці багатоквартирних будинків в силу обставин, особливостей характеру та ряду інших причин не приходять до єдиної думки.

Є ще одна можливість законно відключитися від центрального опалення і встановити автономне. Наприклад, якщо в квартирі протягом тривалого періоду температура повітря нижче встановлених санітарних норм і тепловики в силу яких обставин не можуть виправити ситуацію. Однак цей факт повинен підтверджуватися документально - складеними актами, висновками комісії. В інших випадках люди отримують відмови. Такі причини, як «дорого платити» або «хочу самостійно регулювати температуру в своїй квартирі», не є підставою для переходу на автономну систему опалення.

Охочих перейти на автономне опалення чимало. І якщо не вдається зробити це законно, деякі вирішуються встановлювати «автономку» нелегально. На ринку представлені приватні фірми, які пропонують монтаж автономного опалення без відповідних дозвільних документів. Однак при нелегальній установці слід пам'ятати, що теплопостачальне підприємство, не маючи актів про відключення від центрального теплопостачання, буде і далі надсилати вам рахунки. Також не забувайте про небезпеку, якій ви піддаєте не лише себе, але і ваших сусідів. Послуги таких фірм оцінюються в діапазоні 2-6 тис. грн, в залежності від якості встановлюваних котлів. При легальному переході на автономне опалення, левова частка всіх витрат припадає на оформлення документів. Варто відзначити, що за бажанням клієнта всю тяганину фірма-посередник може взяти на себе. Установка устаткування займе приблизно три тижні.

Читайте також: ТРУБне задубіння

Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання при відмові споживачів від централізованого теплопостачання», затверджений Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 року № 4, визначає процедуру відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлового будинку при відмові споживачів від послуг ЦО і ГВП. Тобто залишає можливість відключити тільки весь житловий будинок при наявності технічної можливості.

Однак цей наказ суперечить нормам чинного законодавства та Правилам надання послуг централізованого опалення, холодного і гарячого водопостачання і водовідведення, на виконання яких він прийнятий.

Згідно ст. 48 Конституції України, кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Подібна норма міститься в Загальній декларації прав людини (ч. 1 ст. 25): «Кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд і необхідне соціальне обслуговування, який необхідний для підтримки здоров'я і добробуту її самої і її сім'ї, і право на забезпечення в разі безробіття, хвороби, інвалідності, старості чи іншого випадку втрати засобів до існування з незалежних від нього обставин».

Згідно ч.ч. 1, 2, 3, 6 ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Він має право робити щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Держава не втручається у здійснення власником права власності. Це означає, що власник може вчиняти щодо свого майна все, що не заборонено законом і не суперечить соціальній природі власності. Воля власника щодо реалізації дій над майном, у тому числі і нерухомим, виражається у володінні, користуванні та розпорядженні ним.

Читайте також: Теплозбереження: що раніше, то дешевше

Згідно з  ч. 2 ст. 383 цього Кодексу власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданої йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Згідно з абз. 3 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів», забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортимента - а саме таке примусове використання міститься в оскаржуваному рішенні відповідача. А згідно з п. 24 «Правил надання послуг централізованого опалення, холодного і гарячого водопостачання і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630, споживач може відмовитися від отримання послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання. Таким чином, є всі законні підстави для захисту свого права в судовому порядку.

 
Коментарі (1)
Лев
27 Вересня 2012 p. 15:09
Для довідки. Наказом від 22.11.2005 р. № 4 Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України був затверджений „Порядок відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання”. Цей порядок передбачав створення при органі місцевого самоврядування постійно діючої міжвідомчої комісії при по розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання. Однак, Наказом від 06.11.2007 р. № 169 Міністерства з питань житлово-комунального господарства України було внесено зміни в цей Порядок, в тому числі і в його назву (тепер це – Порядок відключення окремих будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання), і з цього часу він перестав регламентувати відключення окремих квартир від мереж централізованого теплопостачання, не забороняючи при цьому таке відключення. Міжвідомча комісія при цьому була позбавлена повноважень розглядати заяви про відключення окремих квартир і наразі розглядає лише питання, пов’язані з відключенням цілих багатоквартирних будинків. А тому реконструкція опалення окремих квартир з 06.11.2007 р. повинна здійснюватися в загальному порядку, встановленому для будівництва та реконструкції об’єктів нерухомості. Це – видача органом місцевого самоврядування дозволу, видача відповідними комунальними службами технічних умов, виготовлення та реалізація робочого проекту реконструкції опалення квартири і подача до органу місцевого самоврядування декларації про готовність об’єкта до експлуатації. На сьогодні набуло поширення викривлене тлумачення вищезгаданого Наказу № 169, нібито він забороняє відключення окремих квартир в будинках, хоча жоден його пункт такої заборони не містить.