ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоАзаров озвучив формулу «доступної іпотеки»

Азаров озвучив формулу «доступної іпотеки»

Глава уряду разом з метробудівцями розрахували, за яких умов молода середньостатистична родина могла б придбати двохкімнатну квартиру

Для забезпечення квартирами людей, які стоять у квартирних чергах, необхідно будувати 100 тис. доступного житла щорічно.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час спілкування із столичними метробудівцями в рамках ознайомлення з ходом будівництва метрополітену в напрямку станцій метро «Іподром» та «Одеська площа» в м. Києві, інформує прес-служба уряду.

«У нас півтора мільйона людей перебувають у чергах на житло. При чому ця черга практично не рухається. Люди стоять у черзі по 20-30 років. Для того, аби зрушити цю чергу з місця, необхідно будувати хоча б 100 тис. доступного житла у рік. Тоді років через 10 можна було б цю проблему вирішити», - зазначив М.Азаров, додавши, що для цього необхідно зменшувати вартість житла, оскільки зараз ціни на квартири надвисокі.

Водночас Прем’єр-міністр поцікавився у молодого метробудівця, майстра прохідницького щита Дмитра Кота, скільки його молода сім`я могла б витратити на придбання квартири. Метробудівець зазначив, що у сукупний дохід його родити із двох чоловік становить близько 6 тис. грн в місяць. За його словами, для придбання двохкімнатної квартири вони могли б сплатити близько 50 тис. грн першого внеску, і щомісяця виплачувати орієнтовно 2 тис. гривень за іпотечним кредитом.

Глава уряду разом з метробудівцями розрахували, за яких умов молода середньостатистична родина могла б придбати двохкімнатну квартиру:

«Необхідно будувати доступне житло у економному варіанті. Двохкімнатна квартира повинна бути площею до 50 метрів квадратних, а вартість квадратного метра не повинна перевищувати 500 доларів», - зазначив прем’єр.

За словами М.Азарова, вартість такої квартири становитиме близько 200 тис. грн. При цьому він зауважив, що при умові першого внеску в розмірі 50 тис. грн необхідно буде взяти кредит на 150 тис. грн на 10 років під 2% річних.

«Якщо вартість квартири 200 тис. грн, ви внесли 50 тис. грн першого внеску, то вам залишиться заплатити 150 тис. грн плюс 2% річних. Якщо ці 150 тис. грн розбити на 10 років, то доведеться сплачувати приблизно 15 тис. грн в рік, або близько 1,5 тис. в місяць… От зараз таку систему іпотечного кредитування ми розробляємо», - підсумував Прем’єр-міністр.

Нагадаємо, як раніше  повідомляла «У.К.», перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Владислав Лук`янов говорив напередодні про програму іпотечного кредитування для придбання доступного житла під 2-3% річних, яку пообіцяв Президент Віктор Янукович, - сплачувати кредит за житло під 3% річних вигідніше, ніж орендувати квартиру в столиці.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)