ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняАзейбарджан стане газовим донором України

Азейбарджан стане газовим донором України

Азербайджан має намір з кінця 2017 року почати експорт в Україну 2 млрд куб. м газу через Трансанатолійскій газопровід. Також поставки планується здійснювати через LNG-термінал

Як повідомив посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі, з 2017 року Азербайджан почне експортувати в Україну свій газ. Поставки розпочнуться з 2 млрд куб. м і поступово досягнуть 5 млрд куб. м, відзначив пан Мадатлі.

За його словами, ці обсяги головним чином будуть поставлятися по Трансанатолійскому газопроводу (TANAP). Також, посол зазначив, що це буде не лише азербайджанський, але й туркменський газ. «Хоча є й інші варіанти. Зокрема, поставки зрідженого газу через Чорне море», - сказав він.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості говорять, що поставки будуть здійснюватися через LNG-термінал, причому Україна готова сприяти його будівництву на території Грузії, звідки може вестися перевалка. Азербайджанське паливо буде мінімум на третину дешевше російського. Проте здійснення проекту потребує інвестицій у 2 млрд дол, зазначають експерти.

Ейнулла Мадатлі також розповів про зацікавленість Азербайджану в спільному з Україною інвестуванні в освоєння шельфу Чорного моря. «Ми маємо величезний досвід і обладнання для буріння на великій глибині», - пояснив він.

У свою чергу директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає, що азербайджанський газ сьогодні наполовину дешевше російського.

«Навіть якщо ця вартість виросте, і Азербайджан почне спиратися в контрактах на формулу цін, за якими експортують зріджений газ країни Перської затоки, це все одно буде на третину нижче спеціальної ціни, за якою нам продає паливо «Газпром»», - розповів пан Марунич.

Джерело: Коммерсантъ Украина

 
Коментарі (0)