ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняАзербайджанський газ російському не рівня

Азербайджанський газ російському не рівня

Російські експерти зі скепсисом дивляться на можливість заміни російського газу азербайджанським, ще більш нереальною, на їхню думку, є його меншовартість.

Азербайджанський газ у разі його поставок в Україну обійдеться Києву дорожче, ніж російський, крім того, Баку не в змозі забезпечити потреби української економіки в цьому виді палива.

Так директор російського Інституту національної енергетики Сергій Правосудов прокоментував заяви України про намір здійснювати поставки природного газу з Азербайджану, - інформує ГолосUA.

За словами експерта, налагодження регулярних поставок азербайджанського газу в Україну неможливо через низку перешкод.

Перш за все, поставкам газу з Азербайджану в Україну перешкоджає Туреччина, через чию територію мають проходити танкери з газом. Крім того, максимальні можливості з постачання азербайджанського газу обмежені і не зможуть повністю забезпечити потреби української економіки.

Читайте також: Азербайджанський газ Україні поки «не світить»

«Потрібно розуміти, про які обсяги газу йдеться. Якщо ми говоримо про азербайджанський газ, це максимум 10 мільярдів кубометрів на рік. Україні потрібно більше. Як мінімум в три рази, а то й у чотири. Тому навіть якщо всі європейські країни відмовляться від цих обсягів на користь України, це не вирішить її проблеми. І абсолютно точно цей газ не буде дешевше російського. Швидше за все, він буде навіть дорожчий. Так що азербайджанський газ точно не стане порятунком для України», - зазначив експерт.

Нагадаємо, Азербайджан має намір з кінця 2017 року почати експорт в Україну 2 млрд куб. м газу через Трансанатолійскій газопровід і поступово нарощувати поставки до 5 млрд куб.м.

Азербайджанське паливо, за словами багатьох експертів, буде мінімум на третину дешевше російського. Проте здійснення проекту зажадає інвестицій у 2 млрд дол.

 
Коментарі (0)