ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаБатареї просять... інвестицій!

Батареї просять... інвестицій!

Електричні і теплові мережі столиці потребують невідкладної модернізації. Наприклад, стан теплопроводів такий, що інакше як щоденним подвигом їх експлуатацію назвати не можна...

Нинішня зима для ПАТ «Київенерго» ознаменувалася тим, що серйозних аварій і збоїв у роботі було вдвічі менше, ніж взимку 2010-2011 років. У грудні-лютому кількість відмов обладнання так званої ІІ категорії * скоротилося до п'яти порівняно з 12 – в аналогічний період 2010-2011 років. Тим не менше, кількість середніх і дрібних пошкоджень на тепломережах столиці становила в середньому близько 20 на добу. І в цього явища є об'єктивні причини, стверджує генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко.

«Безумовно, електричні і теплові мережі столиці потребують невідкладної модернізації. Наприклад, стан теплопроводів такий, що інакше як щоденним подвигом їх експлуатацію назвати не можна. Необхідно готувати сани вже зараз – нам вдалося уникнути серйозних пошкоджень цієї зими, але наступна зима вимагає від нас серйозної підготовки. Проте сьогодні у компанії немає можливості для залучення інвестицій необхідного масштабу в теплові мережі. Владі Києва необхідно визначатися з джерелом інвестицій – концесія або бюджет, або, можливо, будь-яке інше джерело», - зазначив керівник Товариства.

Читайте також: Кабмін шукає інвесторів!

У зв'язку з цим німецька компанія ECHI (Energieconsulting Heidelberg International) на замовлення ПАТ «Київенерго» виконала технічний аудит столичних теплових мереж.

Експерти рекомендували замінити близько 60% трубопроводів з поступовою відмовою від центральних теплових пунктів (ЦТП) і установкою індивідуальних (ІТП). При цьому будівлі повинні бути обладнані приладами обліку тепла.

На думку експертів, експлуатація теплового господарства Києва без істотних змін призведе до погіршення послуг, що надаються споживачам, і збільшення втрат тепла. Орієнтовні витрати на реалізацію проекту – 10,1 млрд грн. Результатом цих капіталовкладень стане підвищення надійності теплопостачання міста та економічний ефект і для Компанії, і для споживачів.

«Висновок незалежних експертів підтверджує єдино правильний шлях розвитку міської системи теплопостачання – інвестувати в її модернізацію. Це мільярди гривень, які без навантаження на міський бюджет можна залучити тільки в рамках державно-приватного партнерства. Втрата часу в даному випадку призведе до необоротних процесів руйнування системи теплопостачання Києва, загрози безпеці киян, зростання витрат на поставку тепла і втрати його якості», - упевнений Олександр Фоменко.

* До відмов II категорії належать пошкодження основного обладнання станцій, котелень і т.п., трубопроводу діаметром 500 мм і більше, внаслідок чого перерва в енергопостачанні споживачів становить від 12 до 24 годин.

 

Підготувала Ольга Гальчинська за матеріалами прес-служби ПАТ «Київенерго» та Компанії «ДТЕК»

 
Коментарі (0)