ГоловнаПублікаціїАналітика Безкарний злочин з комунальною власністю

Безкарний злочин з комунальною власністю

У Львові навколо муніципального майна розгорнулася війна, де фігурують навіть інвестори.

Комунальне майно міста Львова стане предметом дослідження комісії народних депутатів України. Ініціатором вивчення діяльності чиновників Львівської міської ради (ЛМР) у сфері комунального господарства виступили представники фракції ВО «Свобода». Влада міста заперечує будь-які звинувачення на свою адресу та запевняє громаду, що працює в законодавчому полі. Між тим у Львові навколо муніципального майна розгорнулася війна, де фігурують навіть інвестори.

Голова депутатської комісії комунального майна ЛМР Роман Плахтій (ВО «Свобода») публічно звинуватив міську раду Львова у порушенні закону, зокрема, у передачі за безцінь комунальних приміщень. І вагомими доказами для цього є «відсутність проведення аукціонів», та ситуація, яка склалась навколо будинків, орендарями яких виступають власники готелю «Леополіс». «Ще в 2008 році міськрада надала «Леополісу» в оренду 1150 кв. м приміщення, які знаходяться по вулиці Шевській 12, 14, 16. Названі будівлі перебували в аварійному стані, що стало підставою для надання готелю пільги. Символічна ціна за оренду на рік складає одну гривню. Окрім цього депутати підтримали пропозицію інвестора щодо викупу приміщень. Проте, в ході реконструкції інвестор отримав вже 2500 кв. м, і тепер погоджується викуповувати лише 1150 кв. м. Більше того, готель «Леополіс» подав до Господарського суду позов на ЛМР на права приватизації зазначених 1150 кв. м. Наразі депутати хочуть почути від міськради пояснення», - зауважив Роман Плахтій.

Мова йде саме про приміщення площею 2500 кв.м, зокрема, про те, на яких умовах інвестор мав би приватизувати будівлі. Наразі депутати підозрюють владу міста в корупції. І ціна таких дій «визначається на мільйони гривень, достатньо приміщень на Шевській», - визначив пан Плахтій. Між тим, інвестор переконаний у своїй правоті. Представники готелю «Леополіс» ( у Львові інвестор представляє компанію «Європейський дім») не вбачають необхідності викуповувати приміщення, які вже привели до ладу. І тут варто відзначити один важливий факт - власники готелю «Леополіс» стали єдиними благодійниками для зруйнованих приміщень. До речі, в центрі Львова - зоні ЮНЕСКО. - більше охочих витрачати власні кошти не виявилося. Бюджет міста отримав від готелю «Леополіс» 1,85 млн грн.

До цього часу власники готелю дотримувалися закону. Репутація компанії «Європейський дім» у  бізнесових колах Львова бездоганна. Інвестор підняв з руїн приміщення, які зараз є складовою частиною архітектурного ансамблю історичної частини міста. Під час проведення футбольних матчів ЕВРО-2012 в готелі перебувала штаб-квартира УЄФА. Однак, депутати ЛМР вирішили все-ж втрутитися у судовий процес, і відтепер контролювати всі кроки компанії.

Читайте також: «Окрім приватного власника ніхто не зможе ефективно управляти об'єктами ЖКГ»

На думку депутата ЛМР Володимира Гірняка (фракція «Україна Соборна»), на цьому зловживання влади міста не завершуються. У центрі Львова універмаг «На Ринку» також є ласим шматком для деяких підприємців. «Вже понад чотири роки орендар намагається за безцінь придбати приміщення. Його борг за оренду перед містом склав понад 600 тисяч гривень. І це не зважаючи на те, що орендар має занижену ціну за оренду. Нині вже є орендарі здатні платити понад 90 тисяч гривень, а не 20 тисяч як є зараз. Місто зазнає колосальних збитків», - повідомив народний обранець.

Подібні звинувачення достатньо серйозні і, мабуть, потребують уваги силових структур. Однак представники Львівської міської ради розцінюють названі заяви, як черговий піар депутатів, який не містить під собою вагомих аргументів. «Наразі оцінювати і тим паче, продавати приміщення універмагу «На Ринку» не будуть, адже існує борг», - підкреслив начальник управління комунальної власності ЛМР Євген Климкович. Варто також нагадати, що декілька років тому депутатський корпус проголосував за приватизацію приміщень універмагу орендарем. Згодом прокуратура опротестувала рішення, депутати прислухалися до подання прокуратури. На цьому історія з універмагом не завершилась, а навпаки, набрала навіть кримінальних ознак. Як заявив пан Климкович, була спроба просто привласнити незаконним шляхом приміщення в центрі Львова. «Одна особа сфальсифікувала ухвалу суду і вимагала у ЛМР зареєструвати універмаг на неї. Відкриття кримінальної справи, накладання арешту на майно дали результати. Суд заборонив будь-які дії з приміщеннями універмагу. Проте, нині в суді перебуває справа чинного орендаря, який вимагає виконати рішення депутатського корпусу, і передати йому приміщення у власність. Наразі це неможливо виконати, оскільки перед містом існує борг за оренду. Після погашення боргових зобов'язань доречно говорити про оцінку та продаж, - зазначив посадовець. Зокрема, мова йде про нежитлові приміщення 1850 кв. м. Львівська міська рада прийняла у комунальну власність названі приміщення у березні минулого року. До цього часу вони належали обласній раді. Між ти депутати продовжують наполягати на порушеннях зі сторони ЛМР, власне тому  виступають за створення спеціальної комісії, куди увійдуть працівники Генпрокуратури, народні депутати.

У свою чергу, міська рада дорікає депутатам щодо послідовності задекларованих позицій. І слід відмітити, протиріччя у самих діях народних обранців існують. Спочатку приймають рішення надати в оренду приміщення названих будівель, згодом приватизувати їх. Але через деякий час зчиняється галас і звинувачення у корупції. При цьому пояснити логіку депутатів по наданню пільг орендарям складно. Для прикладу, «Укрпошті» у грудні 2012 року надали пільгу за оренду у розмірі одна гривна в рік. Але Українському Католицькому Університету відмовляли тричі в пільгах. Між тим, «Укрпошта» орендує у міста 40 комунальних об'єктів, що складає площу 16 тисяч кв. м. «І ось за цю пільгу скарбничка міста не отримала 3,5 млн. гривень. Одночасно з цим ЛМР платить «Укрпошті» за обслуговування 1,5 млн. гривень», - повідомила директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич.

Читайте також:Держава поділиться власністю

Розібратися у складовій комунального господарства Львова потрібно. І цей факт не викликає сумнівів вже в нікого. «При цьому спеціальна комісія повинна провести розслідування і щодо рішень депутатського корпусу. На рахунок інвесторів у зоні ЮНЕСКО, то тут варто приймати виважені рішення. Серед усього депутатського корпусу мало бажаючих вкладати гроші в реставрацію старих приміщень, вони воліють радше ресторани будувати та спотворювати культурну спадщину», - висловився депутат ЛМР Андрій Мочарський (фракція «Партія регіонів»).

Мер Львова Андрій Садовий запевнив громаду, що ситуація контролюється і все знаходиться в рамках законодавчого процесу. «Інвестору «Леополіс» треба вклонитися за роботу. Понад 180 мільйонів гривень було вкладено в реставрацію. І зараз інвестора виключно в правому полі намагається легалізувати приміщення, яке він побудував. Проте, у нас існує правова колізія. По суті, інвестор має платити за те, що сам побудував. Цього не може бути. А окремі депутати просто сприймають інвестора як «дойну корову». Вже проводять переговори аби собі щось мати», - відзначив Андрій Садовий.

Зрозуміло, що за таких обставин інвестору працювати на теренах міста Львов складно. Недосконала законодавча база, непомірні апетити деяких представників влади тільки вставляють палки в колеса. Але хіба можна плювати у колодязь, який дає воду?

 
Коментарі (0)