ГоловнаКоментаріГазопостачанняБезпека сланцевого газу перевірена очима

Безпека сланцевого газу перевірена очима

Побачивши технологію видобутку сланцевого газу на власні очі, посадовці цільно переконані, що усі протести, які наразі мають місце в Україні супроти видобутку нетрадиційних вуглеводнів, можна подолати цивілізованим шляхом.

Перш ніж відстоювати перед земляками безпечність для екології регіону видобутку сланцевого газу, потрібно всю технологію видобування побачити на власні очі. Про це заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, власне, опісля того як ретельно вивчив вищезгадане питання під час своєї поїздки до США, - повідомляє «Укрінформ».

«Я людина дуже допитлива, і для того, щоб відкрито дивитися в очі своїм землякам і не помилитися, тому що питання екологічної безпеки - це питання здоров'я і життя, я поїхав туди, де на власні очі зміг побачити і переконатися у тому, що ми стоїмо на порозі сланцевої революції в нашій країні, що видобуток нетрадиційного газу - це абсолютно екологічно безпечна і не шкідлива ані для здоров'я, ані для навколишнього середовища ситуація», - ствердив Михайло Добкін.

Він розповів, що побував у американському штаті Техас на родовищі Barnett, де компанія Shell вже десять років видобуває сланцевий газ, а кількість свердловин сягнула за 100 тисяч.

«Я на власні очі бачив уже споруджені свердловини, які дають газ у систему, за 50 метрів від шкільного стадіону, за 70 метрів від будинку для старих людей, за 100 метрів від готелю, за 200 метрів від 120-тисячного стадіону в самому Далласі. Поклади нетрадиійного газу в Харківській області розміщуються за межами великих населених пунктів, а в Америці абсолютно спокійно видобувають газ просто у містах», - констатував голова Харківської ОДА.

Читайте також: Україна відкриє газовий «ящик Пандори»

За його словами, побачивши все це, поспілкувавшись з відповідальними представниками влади та компаній, які займаються видобутком сланцевого газу на цьому родовищі, він переконався, що цей процес не призводить до зникнення або забруднення води, появи хвороб, раніше нехарактерних для даного регіону, абсолютно безпечний для людей і домашніх тварин.

Коментуючи протестні акції проти видобутку сланцевого газу на Харківщині, зокрема навіть в місті Ізюмі, де взагалі не збираються його видобувати, пан Добкін зазначив, що «все те ж саме відбувалося і в США».

«Там ті, хто був незацікавлений у появі компаній з додатковими можливостями продажу газу, влаштовували такі акції і теж оплачували мітинги. Ми це все пройдемо абсолютно цивілізованим шляхом», - переконаний голова Харківської ОДА.

Нагадаємо, опісля підписання Україною газової угоди з Shell та компанією «Надра Юзівська» щодо спільного видобутку сланцевого газу на території Харківської та Донецької областей, країною покотилася хвиля громадського невдоволення. Люди масово протестують проти видобутку нетрадиційних вуглеводнів, зокрема і методом гідророзриву, мовляв, така технологія може спричинити нову екологічну катастрофу. Втім, експерти не можуть прийти до спільного знаменника у цьому питанні.

 
Коментарі (1)
Михаил2
04 Квітня 2013 p. 08:45
Раз Миша увидел все своими глазами, я за нас спокоен. Расходитесь, товарищи! Ядохимикаты, которые заливают в скважины, абсолютно безвредны для жителей Восточной Украины. Это только для организмов западенцев опасно.