ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГБюджетна чехарда українського ЖКГ

Бюджетна чехарда українського ЖКГ

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ стурбовані тим, що регіони не ефективно використовують кошти капітальних вкладень з державного бюджету.

За даними відомства, на 1 серпня на соціально-економічний розвиток регіонів було спрямовано близько 1,5 млрд грн (28% річних надходжень). З них регіонами було використано всього 718 млн грн або 45% від виділених сум. «Надання місцевим органам влади самостійно формувати перелік об'єктів, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету, без контролю з боку центральних органів влади, а також відсутність системності у плануванні та розподілі витрат - призвело до розпорошення бюджетних коштів без урахування регіональних проблем», - наголошується в прес -релізі Мінрегіону.

Всього в I півріччі поточного року на фінансування реалізації 11 бюджетних програм та видачу 2 субвенцій в держбюджеті було передбачено 6,4 млрд грн. З них за січень-червень було передбачено всього 1,47 млрд грн, а профінансовано і того менше - всього 19% або 282 700 000 грн. Примітно, що і цю незначну для потреб галузі суму в регіонах не поспішили освоювати. Так до серпня місцева влада витратили лише 146 млн грн або трохи більше половини від реально виділених сум.

Не краща ситуація з фінансуванням будівельної галузі. За даними Мінрегіону, на виконання завдань 11 державних програм протягом 6 місяців поточного року в загальному фонді бюджету передбачено 0,5 млрд грн з 2,2 млрд грн, виділених на рік. З цих коштів було профінансовано державою 71% або 0,4 млрд грн, однак регіонами освоєно лише 40% або 0,17 млрд грн.

Читайте також: Десять днів до опалювального армагедону

Таке безсистемне витрачання державних коштів жорстко розкритикував Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк. «Доводити до того, що кошти залишаться не використаними - я не можу! Мої повноваження зобов'язують мене приймати рішення. Якщо до 15 жовтня ви не надасте мені документи про витрачання коштів, я буду змушений їх перерозподілити! І кошти за бюджетними програмами не отримає той, хто не використовував їх у плині поточного року! Гроші будуть спрямовані в ті регіони, де ініціюють вирішення питань », - заявив чиновник 20 вересня в ході засідання міністерської колегії, присвяченій питанням опалювального сезону. Він також доручив своєму першому заступникові Олександру Аліпова детально проаналізувати виконання бюджету поточного року.

Нагадаємо, ключовими програмами, які фінансуються за рахунок держбюджету, є держпрограма «Питна вода», на її реалізацію у поточному році передбачено 200 млн грн. Однак досі ці кошти не були виділені. Аналогічна сума коштів передбачена на виплати держпідтримки для будівництва або купівлі квартир за програмою «Доступне житло». З цих коштів, за станом на 10 вересня, було направлено на виплату 30-відсоткового внеску 43,5 млн грн, а також залучено понад 127 млн ​​грн.

Не менш дорогої для держбюджету є виплата компенсацій підприємствам водопостачання за спожиту електроенергію, пов'язану з перекиданням води. На ці цілі передбачено 100 млн грн, які повинні бути спрямовані в маловодні регіони країни: Донецьку, Луганську області, Крим. Втім, за словами глави Мінрегіону Анатолія Близнюка, ці кошти, в яких, здавалося б так потребувала підприємства галузі регіони освоювати не поспішають. За даними чиновника, всього по Україні затвердили запити на 50 млн грн, тобто половину з передбачених у бюджеті коштів. Наприклад, Луганська область, в якій 82% води гойдається зі свердловин, а відповідно, частка вартості електроенергії у тарифі складає близько 70%, за перше півріччя отримала лише 6 млн грн.

Читайте також: Тарифні викрутаси

Ще однією комплексною програмою, що фінансується з бюджету, є оснащення багатоквартирного фонду системами обліку споживання теплової енергії та води. На ці цілі передбачено 160 млн грн. Разом з тим, досі ця програма не виконана.

Місцева влада, у свою чергу, від виконання бюджету не відмовляються, а низькі темпи освоєння коштів пояснюють складними бюрократичними процедурами з боку Міністерства фінансів і Держказначейства. Ще одним недоліком у регіонах вважають нерівномірний розподіл фінансування на протязі всього бюджетного періоду. Наприклад, на реалізацію завдань програми «Доступне житло» передбачено 33% асигнувань від усього бюджетного року, соответсвенно, 67% - на друге півріччя. Це позбавляє регіони можливості системно планувати виконання бюджетних програм протягом року. Разом з тим, в Минрегионе відзначили, що вирішенням цієї проблеми займаються, і вже направили 13 прохань до Мінфіну з проханням про перегляд річного та місячних розподілів коштів.

Нагадаємо, що всього на 2012 рік на фінансування галузі ЖКГ передбачено 9,2 млрд грн при бюджетному запиті Мінрегіону в 27 млрд грн. За словами Анатолія Близнюка, запит відомства на наступний рік був збільшений до 47 млрд грн. На сьогодні достеменно відомо, що на компенсацію процентних ставок по всіх державних іпотечними програмами в проекті держбюджету 2013 уряд передбачив 8 млрд грн.

 
Коментарі (0)