ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаДесять днів до опалювального армагедону

Десять днів до опалювального армагедону

До початку опалювального сезону в Україні залишилося 10 днів. У Мінрегионі пройшла колегія, в ході якої глава відомства розкритикував регіони за недостатньо високий рівень підготовки, а також поставив завдання щодо мобілізації галузі ЖКГ.

Опалення бюджетних установ, об'єктів соціально-культурної сфери має розпочатися вже 1 жовтня, а подача тепла в житловий багатоквартирний фонд, а також для інших категорій споживачів - 15 жовтня, заявив вчора в ході колегії Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк.

Для цього, глава відомства поставив перед регіонами вкрай непрості завдання: завершити підготовку та запуск систем опалення, забезпечити погашення дебіторської та кредиторської заборгованостей, зменшити витрати енергоресурсів за рахунок модернізації підприємств галузі. Крім того, до початку опалювального сезону, тобто до 1 жовтня, підприємства теплової енергетики зобов'язали забезпечити 100-відсоткове оснащення своїх об'єктів системами технологічного обліку відпуску ресурсів. У свою чергу, згідно з рішенням колегії відомства, Мінрегіон, Міністерство фінансів та інші «зацікавлені центральні органи виконавчої влади» зобов'язуються до 1 листопада забезпечити проведення розрахунків по компенсації комунальним підприємствам різниці в тарифах.

Читайте також: Опалювальний сезон: зігріє чи «нагріє» Україну

«До початку опалювального залишилося 10 днів! Я хочу, щоб ми розібралися, що ми маємо?!», - заявив учасникам колегії Міністр. Спектр проблем галузі та рівень підготовки окреслив директор департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері життєзабезпечення Мінрегіону Станіслав Захаров. За його словами, в цілому по Україні підготовка до опалювального періоду 2012/2013 проходить задовільно. «На 1 вересня готове розпочати сезон 22 тис. котелень, що становить майже 93% від плану. При цьому завершено ремонт 683 об'єктів, де була проведена заміна котлів», - зазначив чиновник. Він також повідомив, що 285 котелень вдалося перевести на альтернативне паливо, а на 38 об'єктах - встановити теплові насоси. «Разом з тим, частка альтернативного палива в загальній структурі споживання галуззю енергоресурсів залишається досить низькою і не перевищує 1%», - заявив пан Захаров.

Стурбовані в Мінрегионі й виконанням доручення уряду щодо повного оснащення теплокомуненерго приладами технологічного обліку. «Підприємства оснащені лічильниками всього на 75%. Найбільш низькі показники демонструють Київ, Севастополь та Луганська область», - зазначив Станіслав Захаров.

Читайте також: Приватизація теплоенергетики: без права на помилку

Втім, основною проблемою, обговорюваної членами міністерської колегії, все таки виявився не технічний стан галузі, а її багатомільярдні борги та збитки. З початку року збитковість підприємств ЖКГ перевищила суму в 3 млрд грн. Найгірші фінансові показники демонструють сектора теплоенергетики - збитки становлять 1,9 млрд грн і водопостачання - 1 млрд грн. У Міністерстві причинами збитковості вважають «низький рівень тарифного відшкодування витрат на виробництво комунальних послуг». І це не дивно, оскільки, за словами пана Захарова, окупається лише 53% собівартості теплової енергії та 75% собівартості водопостачання. В результаті, з січня 2012 року рівень кредиторської заборгованості зріс на 3,4% і досяг показника 20,5 млрд грн. При цьому, в структурі боргу левова частка (70%) припадає на оплату поставки енергоносіїв: 10 млрд грн - за спожитий природний газ і 4 млрд грн - за електроенергію.

Єдиним джерелом погашення заборгованості за енергоносії є надходження коштів від споживачів у вигляді оплати за послуги ЖКГ. Однак рівень дебіторської заборгованості також далеко не низький - 10,9 млрд грн. «Зменшення обсягу боргу поступово відбувається у всіх регіонах країни, але значних темпів скорочення не відбувається», - констатував Станіслав Захаров.

Найбільш проблемними регіонами, де рівень підготовки нижчий середнього по країні по тим чи іншим показникам, в Мінрегіоні вважають Луганську, Донецьку, Херсонську, Чернівецьку, Харківську області, Крим і Київ. Разом з тим, у відомстві впевнені, що регіони встигнуть гідно підготується до зими. «З досвіду останніх двох років можу сказати, що регіони зважено підходять до підготовки до сезону. Хочеться, щоб і в цей раз на місцях були вирішені такі завдання, як встановлення приладів обліку, заміна старих котлів і ремонт теплотрас. Ці питання досить гострі і не вирішуються в деяких регіонах довгі роки. Наприклад, у Львові котли розташовані у підвалах будинків, що взагалі суперечить нормам їх експлуатації», - повідомив Станіслав Захаров. Втім, Анатолій Близнюк зваженого підходу у представників галузі не виявив. «Дебіторська заборгованість по теплу складає 4,6 млрд грн, по воді - 2,2 млрд грн. З 11 показників 7 є незадовільними. Це говорить про те, що в регіонах немає системної роботи!», - заявив Міністр.

Крім того, глава відомства також зазначив, що на місцях не поспішають використовувати кошти бюджетних субвенцій. Це стосується як запитів на виділення коштів за державною програмою фінансування установки систем обліку, так і запитів з виплати тарифної різниці. «Держава виділила 6,9 млрд грн на погашення різниці в тарифах. З них - 2 млрд грн вам вже направили, ще 2,3 млрд грн проходять узгодження в Мінфіні, а ще 2,5 млрд грн так і залишаються не затребуваними! Якщо кошти не будуть освоєні до кінця року, як по компенсації, так і за іншими програмами, я обіцяю, що я ці кошти будуть перенаправлені туди, де їх потребують, і на наступний рік вони вам зараховані не будуть», - пригрозив Міністр.

Оперативно інформувати Мінрегіон про проходження опалювального сезону попросив і перший заступник міністра Олександр Аліпов: «Не замовчуйте проблеми! Ми все одно про них дізнаємося і тоді підуть відповідні кадрові зміни». Посадовець також повідомив, що для поліпшення системи моніторингу про проходження опалювального періоду, а також для оперативного реагування та запобігання аварійних ситуацій, при Міністерстві буде створено спеціальний штаб: «Ми зберемо перше засідання такого штабу вже наступного тижня. На нього ми запросимо представників регіонів, в яких траплялися аварії в процесі минулого опалювального періоду та проаналізуємо, як уникнути подібних ситуацій», - пообіцяв пан Аліпов.

Читайте також: Автономне опалення: труднощі переходу

Разом з тим, представники місцевих органів влади та комунальних підприємств запевняють, що опалювальний сезон почнеться вчасно, а зазначені відомством недоліки в роботі будуть усунуті протягом 10 днів. «Ми готові до опалювального сезону на 94%. Показники по оснащенню приладами обліку не високі - 71%, ми обіцяємо забезпечити 100% технологічний облік до початку сезону», - пообіцяв заступник голови Луганської облдержадміністрації Сергій Міхєєв. Пообіцяли впоратися з поставленими завданнями і представники Чернівецької та Харківської областей, Криму.

При цьому на місцях скаржаться на те, що подають запити на отримання компенсації за тарифною різниці, але Мінфін або їх не затверджує, або перешкоджає отриманню коштів складна бюрократична процедура Держказначейства. Рецепт виходу з ситуації назвав Анатолій Близнюк: «Є така тема, я знаю. Але є і підприємства, які свої борги хочуть перекрити різницею в тарифах і отримати компенсацію. Подавайте обгрунтовані відомості, доводьте свою різницю і ви одержите гроші», - порекомендував глава відомства.

Але найцікавішим аспектом, який був розглянутий вході колегії, можна по праву назвати перші результати підписання договорів між НАК «Нафтогаз-України» та теплоенергетичними підприємствами про постачання природного газу в опалювальний період. Як з'ясувалося, підприємства комунальної теплоенергетики підписують завідомо невигідні для себе контракти. «Зараз розпал договірної кампанії. Я дізнаюся, що ви підписуєте договори, де замість 3% штрафів вам прописують 7%. Ви підписуєте договори, де вам продають газ за комерційною ціною - по 600 доларів за кубометр. При цьому я не бачив жодного протоколу розбіжностей за такими договорами з боку підприємств галузі. Уважно читайте договор! Дрібниць бути не може! І не допускайте невиправданих збитків», - заявив представникам теплоенергетики Анатолій Близнюк.

Читайте також: Уряд поставить на облік кожного

Що змушує комунальні підприємства підписувати контракти на користь постачальника газу, ще належить розібратися «У.К.». Очевидним є той факт, що в опалювальний сезон Україна увійде з тими показниками, які були вчора названі вході міністерської колегії. Навряд чи регіонам за 10 днів вдасться виконати поставлені перед ними завдання. Одне можна сказати напевно: опалювальний сезон в країні почнеться вчасно.

 
Коментарі (3)
Андрій Осадчий3
21 Вересня 2012 p. 11:07
Як колишній юрисконсульт КП "Теплові мережі" Лозівської міської ради повинен зазначити, що керівники та юридичні служби підприємств теплокомуненерго дійсно підписують договори з облгазами та НАК "Нафтогаз України" на вкрай невигідних для себе умовах. Але вони роблять це не через свою низьку кваліфікацію та бездіяльність або користь. А тому, що вони фактично є заручниками ситуації, яка склалася в державі та в системі ЖКГ, зокрема. Над керівником комунального підприємства є виконком міської ради та міський голова, перед якими обласні державні адміністрації поставили задачу вчасно почати опалювальний сезон. Таку задачу перед облдержадміністраціями поставили в Кабінеті Міністрів України. Нічого в цьому немає поганого, звісно, але якби не одне "але"....98% теплоенерго мають заборгованість перед газопостачальниками за минулий опалювальний сезон,і Кабінет Міністрів ставить задачу 100% розрахунків теплоенерго за спожитий газ, і дозволяє НАК "Нафтогазу" застосовувати всі методи для погашення і стягнення заборгованості. Тому у НАК "Нафтогаз" та облгазів при підписанні договорів на новий опалювальний сезон і виникають пункти в договорах, які є вкрай невигідними для теплокомуненерго (штрафи завищені, ціни теж вищі за середні). Керівники теплокомуненерго в такій ситуації просто змушені підписати ці договори з невигідними умовами, по інакше 15 жовтня їм не затвердять ліміти газу і опалювальний сезон буде зірваний. Відтак, буде зірвана голова у міського голови та у керівника підприємства. Оскаржити умови проекту договорів в суді та писати протоколи розбіжностей у підприємств немає часу, оскільки таке оскарження не означає підписання договору, відтак ліміти на газ все одно не будуть затверджені, а судится в нашій державі можна роками. От і міркуйте, хто в цій ситуації правий, а хто ні....коротше кажучи картина має назву УРОБОРОС...
Мария Цатурян2
21 Вересня 2012 p. 11:13
Пане Андрію, дякуємо Вам за цікаве роз'яснення
SERGEY3
21 Вересня 2012 p. 11:22
Все верно Андрей , под итожу , есть лобби "облэнерго", есть "газовое" лобби и есть теплоенерго и водоканалы находящиеся в комун собственности , дэфакто государство перекладывает проблемы высокой стоимости енергоресурсов на органы местного самоуправления и еще при этом возмущается как не эффективно происходит управление данными предприятиями !