ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаБлизнюк пояснив підвищення цін на тепло

Близнюк пояснив підвищення цін на тепло

Міністр згоден з висновком СБ, що ефективною є одномоментна модернізація житлових будинком з підвищенням тарифів на газ до рівня собівартості.

Без проведення енергетичної модернізації житлових будинків за 10 років більшість громадян не зможуть сплачувати за тепло, оскільки його вартість зросте на 68%, підрахували у Світовому банку (СБ).

Енергетична модернізація житлових будинків дозволить скоротити на 50% споживання тепла. Однак, незважаючи на це, громадяни все одно платитимуть за нього більше, ніж зараз на 68%, повідомили у ВБ, пише «Комерсант-Україна».

В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ зазначають, що в цих розрахунках не враховано реальний стан українських будинків. За приклад «типового житлового будинку» банк бере 9-поверховий будинок з 3 під'їздами і 108 квартирами, побудованого у 1989 році. «У нас значна частина житлового фонду побудовано набагато раніше, тому його стан набагато гірше - в середньому на енергетичну модернізацію одного будинку необхідно від 2 до 3 млн грн (до 300 тис. євро. - Ред.)», - пояснив глава Мінрегіону Анатолій Близнюк.

Міністр згоден з висновком СБ, що ефективною є одномоментна модернізація житлових будинком з підвищенням тарифів на газ до рівня собівартості. «Досвід європейських країн свідчить, що перед мешканцями стоїть вибір: або проводити модернізацію і платити за тепло 45-55 дол.,  або не проводити і платити по 145 дол.», - упевнений він. - Держава має допомагати громадянам, але наші можливості обмежені. У бюджеті фінансується програма по установці загальнобудинкових лічильників, але щодо інших робіт потрібно розуміти, що бюджет в змозі оплатити або компенсацію за тарифами, або пільгові кредити на енергозбереження».

Як повідомляло раніше «У.К.», за словами віце-прем'єра Сергія Тігіпка після виборів ціни на ЖК-послуги для населення, можливо, підвищаться.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд поставив перед українською владою завдання підвищити ціни на газ для населення на 30%, а потім піднімати їх кожні півроку на 20%.

 
Коментарі (0)