ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаБільшість встановлених державою лічильників розкрадено

Більшість встановлених державою лічильників розкрадено

Те що є безкоштовним, не цінується. Тільки 2% лічильників, придбаних за державні кошти, зараз працюють. Всі інші розкрадені...

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов заявив, що придбання лічильників за державні кошти не є ефективним, відповідаючи вчора в ході прес-конференції на тему «Мінрегіон залучає партнерів для реформування житлового господарства» на запитання про необхідність встановлення лічильників тепла в житловому фонді.

В Україні житловий фонд поступово оснащається будинковими лічильниками тепла. Індивідуальні лічильники тепла встановлюються в новому житлі та будинках, в яких відбувається реконструкція.

«Те що є безоплатним, то не цінується. Тільки 2% лічильників, придбаних за державні кошти, зараз працюють. Всі інші розкрадені. Для встановлення індивідуальних лічильників тепла необхідно мати горизонтальну розводку, якої немає в старому жилому фонді. Робота будинкових лічильників – є більш реальним явищем. Перш за все, що роблять нові ОСББ – купують будинковий лічильник за 20 тис. грн, та економлять таким чином до 50% витрат на опалення», - повідомив Олександр Аліпов відповідаючи на питання «У.К.».

Читайте також: Міфи про безкоштовний лічильник

Облік тепла не є легким, бо разом з встановленням індивідуальних лічильників потребує реконструкцію системи теплопосточанння в будинку, заміну вертикальної розводки на горизонтальну, встановлення термостатів, організацію збору даних. Але це єдиний спосіб зберегти існуючу централізовану систему опалення, раціонально використовувати тепло бо встановлення автономних систем, яке зараз відбувається в багатьох містах України є небезпечним та менш ефективним в довгостроковій перспективі ніж заходи з  енергозбереження поєднанні з встановленням термостатів та індивідуальних лічильників.

Вразі встановлення термостатів та індивідуальних лічильників мешканці самі можуть вирішувати, яка температура потрібна в їх квартирі, адже не кожному подобається жити при +25 градусах Цельсія і бути вимушеними постійно відкривати вікна. Важливо, що кожний зайвий градус підвищує витрати на паливо на 6%.

Читайте також: Споживачі тікають від теплоенерго

У будинках, оснащених індивідуальними лічильниками та термостатами відбувається реальна економія до 30%, покращується комфорт, з’являється можливість підприємствам постачальникам тепла планувати свою діяльність та визволяє мешканців від зростаючих витрат на опалення.

Сергій Купін

 
Коментарі (0)