ГоловнаПублікаціїАналітика Споживачі тікають від теплоенерго

Споживачі тікають від теплоенерго

Незадоволені безконтрольністю постачальників споживачі тепла переходять на індивідуальні системи опалення, а будівельники дедалі частіше здають нові будинки в експлуатацію із власними міні-котельнями.

Підприємства теплової комунальної енергетики (ТКЕ) потрапили в замкнене коло: через занижені тарифи та відсутність грошей якість їхніх послуг неухильно погіршується, а незадоволені споживачі прагнуть не залежати від центрального опалення і перейти на індивідуальне. Адже мешканці квартир в багатоповерхівках не мають приладів обліку тепла і можливості регулювати його надходження. 

Згідно з постановою  Кабміну № 630 от 21.07.2007, нормою вважається +18 за Цельсієм, а мінімально допустимою температурою - +12. Щоб домогтися перерахунку і зниження оплати (на 5% за кожний градус «недогріву») треба звертатися до ЖЕДу та теплопостачальної організації. Але навіть в цьому випадку постачальники тепла у квартирі не гарантують. Відсутність обліку представники тепломереж пояснюють тим, що кошти на це не передбачені у тарифах. «Тариф не передбачає коштів для встановлення та повірки лічильників тепла. Сьогодні там, де вони були встановлені, їх трощать, ламають, викидають», - каже директор чернігівської компанії «Облтеплоенерго» Юрій Барбаров.

На початку 90-х років вітчизняні ТЕЦ опинилися в скруті. Головним продуктом виробництва електроцентралей є теплова енергія, а електрика – супутнім. Через масове закриття підприємств-споживачів тепла ТЕЦ були змушені різко скоротити виробництво пари, основним джерелом надходжень стало виробництво електроенергії. Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) встановлювала тарифи на струм в 1,5 рази вищі за оптову ціну, аби хоч якось підтримати ТЕЦ. Між тим, тарифи на тепло ТЕЦ та котелень з тих пір залишаються здебільшого економічно необґрунтованими, та не дають можливості покривати витрати на виробництво. Ціна тепла та гарячої води не дозволяла уникнути численних поривів трубопроводів і перебоїв з постачанням.

Громадяни із середнім та високим рівнем доходів, не бажали залежати від ненадійних постачальників, взялися встановлювати в помешканнях індивідуальні системи опалення. Масовий відхід клієнтів призвів до втрат і без того незначних доходів підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ). Адже постійні витрати виробників на ремонти і закупівлю обладнання лишалися незмінними або зростали, а кількість споживачів зменшувалася.

У 2005 році уряд заборонив встановлення індивідуальних систем опалення в багатоквартирних будинках, втім наступного року дещо послабив обмеження. Нині від’єднатися від центрального опалення можна за умови, якщо на це згодні мешканці цілого під`їзду. Проте, за певних обставин ці заборони втрачають свою силу. Приміром, в Ужгороді попереднє керівництво міста вирішило закрити комунальне підприємство з постачання тепла через його збитковість. «Всі мешканці Ужгорода були змушені переходити або на електрику, або на газ і встановлювати індивідуальні системи. Я встановив газове опалення за рік до масового переходу», - каже ужгородець Роман, який мешкає на 5 поверсі дев’ятиповерхівки. За його словами, близько 90% квартир у під’їзді перейшли на газ, але цього недостатньо, щоб легалізувати нові системи. «Контролери знімають покази газового лічильника, але нічого не кажуть про автономну систему, бо всі мешканці міста - порушники», - констатує Роман. За його свідченням, новий спосіб опалення житла двоконтурним котлом італійського виробництва дає економію в 5 разів проти центрального опалення. Однак є і небезпека – ані газові труби, ані силові кабелі не розраховані на індивідуальний обігрів квартир.

На власні котли переходить чимало мешканців Сімферополя. В кримській столиці намагаються легалізувати індивідуальні системи через реєстрацію «заднім числом». «За відповідну винагороду котли реєструють як встановлені до запровадження заборони», - каже місцевий журналіст Енвер Кадиров. За його словами, до відмови від центрального опалення городян спонукає низька якість послуг постачальників тепла.

Масовий перехід на індивідуальні системи став проблемою для кам’янець-подільського комунального підприємства «Міськтепловоденергія». На автономні системи переходять не лише городяни, незадоволені низькою температурою в помешканнях, але й невеличкі підприємства та установи. Відтак, з трьох котлів місцевої ТЕЦ працює лише один. А повернути собі клієнта, який від’єднався від міських тепломереж та витратив кошти на індивідуальну систему, нереально.

На відміну від південних та західних регіонів з відносно м’яким кліматом, в Чернігові мешканці багатоповерхівок не поспішають переходити на самостійне нагрівання квартир. Дозвіл на від’єднання від тепломережі міськвиконком дає у виняткових випадках. «За минулий рік ми встановили менше десяти індивідуальних систем в багатоквартирних будинках. Міська влада дає дозвіл тільки інвалідам, ветеранам війни», - каже директор компанії «Газспецсервіс» Віктор Козлов. За його словами, сьогодні отримати дозвіл на самостійне опалення в п’яти- та дев’ятиповерхівках неможливо. Однак, нові житлові будинки проектуються з автономними системами  опалення. В Чернігові поширені три варіанти обігріву, незалежного від міських тепломереж: квартирні системи; міні-котельні на дахах будинків та прибудинкові котельні, що опалюють кілька прилеглих багатоповерхівок. «В житлових будинках, які ми спорудили за останні 15 років,  90% обладнані або міні-котельнями, або поквартирними системами опалення. Для нас це зручно, тому що дозволяє уникнути численних обмежень та проблем, які виникають при підведенні тепломереж до новобудов», - каже директор чернігівської компанії «Житлобуд» Григорій Пузан. Хоча будівельні нормативи дозволяють монтувати індивідуальні системи не вище 9-го поверху, компанія знайшла рішення і для десятиповерхівок: котел встановлюють на 9-му, а на десятий – мансардний – тягнуть труби і обладнують радіатори.

Деякі з наземних котелень чернігівські забудовники передають в оренду місцевому монополісту – ВАТ «Облтеплокомуненерго». Директор компанії Юрій Барбаров сподівається, що і міні-котельні, які самостійно виробляють тепло, стануть його клієнтами. «Адже їх треба обслуговувати, проводити профілактичні ремонти, а ми можемо це робити», - каже пан Барбаров. Він наполягає – індивідуальні системи опалення в квартирах не пристосовані для кліматичних умов півночі України. «Якщо температура нижче – 15 градусів труба, через яку виводяться продукти згоряння та забирається повітря для спалювання газу, починає обмерзати», - стверджує директор теплопостачальної компанії. Він прогнозує, що ажіотаж довкола індивідуальних систем вщухне, щойно уряд зрівняє ціни на природний газ для автономного опалення і для підприємств комунальної енергетики.

Анвар Деркач
 

 
Коментарі (1)
Андрій Осадчий3
10 Лютого 2012 p. 12:04
Дозвольте декілька ремарок. Постанова № 630 КМУ "Про затвердження правил надання послуг з централізованого опалення, водопостачання, гарячого водопостачання та водовідведення" була прийнята 21.07.2005 року. Досвід обслуговування підприємствами ТКЕ кришних котелень не завжди є позитивний. Через кризу неплатежів Полтавській міській раді довелося передавати міське "Полтаватеплоенерго", яке обслуговувало кришні котельні, до обласної комунальної власності. Впевнений, що ресурс централізованого опалення не вичерпаний в Україні, в Польщі, Німеччині централізоване опалення з успіхом функціонує. В нас лише не вистачає одного- мізків для управління