ГоловнаПублікаціїАналітика Борги - «хвороба» української теплоенергетики

Борги - «хвороба» української теплоенергетики

«Україна Комунальна» вирішила розібратися на прикладі одного з найбільших теплоенергетичних підприємств, у чому причини проблем галузі. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЮ ДИВИТИСЯ ТУТ.

Побутові абоненти станом на 29 травня заборгували ДП «Криворізька теплоцентраль» за спожиті енергоносії 25,16 млн грн. Зокрема, за опалювальний період 2013-14 років населення сплатило не більше 85% нарахованих за теплову енергію сум.

Не краще виглядає платіжна дисципліна бюджетних установ та організацій: з державного бюджету надійшло лише 81% нарахувань, тоді, як місцевий бюджет демонструє майже 100% рівень сплати.

«Стан розрахунків споживачів за спожиту теплову енергію залишає бажати кращого. На 1 травня 2014 року, вищезазначена заборгованість складає 909 млн грн, - зазначив начальник групи по роботі з громадськістю ДП «Криворізька ТЦ» Сергій Гуль. - Що стосується боржників: першочергові заходи нами вжито протягом опалювального сезону. Наразі ми звернулись до відповідних органів. Підприємством було подано 1447 позовних заяв до судів, проведено 28 рейдів з вилученням майна, спільно з виконавчими  службами міста».

За його словами, виконавчою службою підприємства було арештовано 8 автомобілів  та 36 знаходяться у розшуку.

«Ситуація з оплатою ЖБК набагато складніша. За кооперативами рахується заборгованість у сумі: 7,9 мільйонів гривень. За опалювальний сезон було сплачено лише 42% нарахованої суми. Ми маємо всі законні підстави для обмеження ЖБК гарячого водопостачання та опалення, але ми піклуємось про кожного споживача, та розуміємо, що у складі усіх мешканців будинку, є й ті, які платять своєчасно», - підкреслив пан Гуль.

Унаслідок невідповідності тарифів та через значну дебіторську заборгованість, на підприємстві виникла заборгованість за енергоносії. На сьогодні ДП «Криворізька теплоцентраль» заборгувала перед НАК «Нафтогаз-України» близько 71 млн грн за спожитий природний газ, що складає 66% від загальних нарахувань (всього – 210 млн грн).

Накопиченню боргів сприяє збитковість встановлених діючих тарифів: тарифи, що не покривають собівартість послуги встановлені внаслідок того, що на вимогу галузевого регулятора – Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) було перераховано лише паливну складову, а всі інші витрати залишились на рівні тарифів, затверджених ще в 2008 – 2009 роках.  Запровадження нових рівнів тарифів дозволить своєчасно та в повному обсязі розраховуватися за спожиті енергоносії, здійснювати відповідні перерахування до бюджету, проводити заміну теплових мереж. 

 
Коментарі (0)