ГоловнаКоментаріВодопостачанняБорги водоканалів не можуть більше чекати

Борги водоканалів не можуть більше чекати

Уряду потрібно якомога швидше вирішити проблему заборгованості водоканалів за електроенергію. Окрім головної загрози - масового відключення води споживачам, така ситуація привести й до зростання прихованого дефіциту бюджету.

Уряд повинен погасити різницю в тарифах водоканалам, оскільки без дотацій комунальне господарство не може функціонувати ефективно. Таку думку висловив заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Дмитро Андрієвський, інформує «Дзеркало Тижня».

«Безумовно, цю різницю в тарифах потрібно враховувати в бюджеті держави, в іншому випадку ця заборгованість ляже на плечі комунального господарства. Ми тарифи не піднімаємо, а відповідно до закону, різниця має бути компенсована», - підкреслив народний депутат.

Слід зазначити, що у спецфонді держбюджету на 2013 рік було включено 5,4 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах на воду та тепло. Однак на практиці дотації підприємствам з водопостачання не виплачуються, в результаті чого борг водоканалів за електроенергію становить 3,1 млрд грн, збільшившись з початку року на 660 млн грн.

Читайте також: Водоканали України: за крок до прірви

Пан Андрієвський зазначив, що невиплата різниці тарифів зі спецфонду держбюджету приведе до зростання прихованого дефіциту бюджету. За словами експерта, потрібно виписати стандарти надання житлово-комунальних послуг та їх собівартість, визначити взаємовідносини між водоканалами та енергокомпаніями, оскільки на стику цих двох сфер постійно виникають взаємні заборгованості.

Нагадаємо, на думку старшого аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Дениса Сакви зупинити зростання заборгованості водоканалів за електроенергію можна шляхом підвищення тарифів на водопостачання до економічно обгрунтованого рівня.

Читайте також: Водоканалам «світять» приватні інвестиції

Як повідомляла «Україна Комунальна», секретар Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Віталій Чугунніков заявив, що у зв'язку із ситуацією яка склалась, в комітеті проходять слухання, на яких обговорюється можливість передачі водоканалів в концесію.

Більш оптимістичні прогнози робить голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики Сергій Тітенко. Зокрема, голова НКРЕ нагадав, що у березні поточного року Кабмін затвердив порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

 
Коментарі (0)