ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГДержава кине водоканали і теплокомуненерго на призволяще

Держава кине водоканали і теплокомуненерго на призволяще

На залишках рахунків Держказначейства в кінці квітня було всього лише близько 100 тис. грн, а тому говорити, що знайдуться гроші на покриття тарифної різниці, яка накопичилася у водоканалів і теплокомуненерго, немає підстав, вважають експерти.

Водоканали і теплокомуненерго України в поточному році можуть залишитися без субвенцій Державного бюджету на покриття різниці в тарифах на воду і тепло. Таку думку висловив перший заступник Голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради України Геннадій Зубко, - інформує Gazeta.ua.

«Сьогодні Україна знаходиться в дуже серйозному економічному становищі... До нас надійшла інформація, що на залишках Держказначейства в кінці квітня було всього лише близько 100 тис. грн і тому говорити, що знайдуть гроші на покриття всієї різниці, яка накопичилася у водоканалів і теплокомуненерго, я вважаю, що підстав немає... Дай бог, щоб уряд виконав ті зобов'язання, які він вже на себе взяв», - сказав Геннадій Зубко.

Депутат також нагадав, що Держбюджет України в поточному році сформовано з дефіцитом, а регулювання виділення витрат здійснюється в «ручному режимі».

«На сьогоднішній день практично все йде в ручному регулюванні. Бюджет, як такий, не працює в Україні тому, що він формується з дефіцитом. При цьому ніхто не несе відповідальності за виконання бюджету», - підсумував Геннадій Зубко.

Читайте також: Водоканали України: за крок до прірви

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за підсумками першого квартал 2013 року водоканали наростили борги перед енергопостачальними компаніями на 660 млн грн - до 3,1 млрд грн.

Заборгованість утворюється через невідповідність тарифів реальній собівартості послуг, а також відсутності дотацій з держбюджету.

У 2012 році субвенції з державного бюджету на компенсацію різниці в тарифах водоканалам склали 3,3 млрд грн. Держбюджетом-2013 передбачені дотації в сумі 5,125 млрд грн, однак фінансування за цією статтею поки не здійснюється.

У держбюджеті, з одного боку, передбачено фінансування за рахунок спеціального фонду, в міру наповнення якого проводяться розрахунки по виділенню дотацій на погашення компенсації різниці в тарифах. Але з іншого боку, без реального наповнення спецфонду виділення 5,125 млрд грн неможливе.

У березні цього року Кабінет Міністрів затвердив Порядок та умови надання субвенцій Державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у 2013 році (Постанова №167 від 20 березня 2013).

Згідно з документом, обсяг субвенції у 2013 році на покриття різниці в тарифах на воду повинні скласти 3, 5 млрд грн, а на тепло – 1,7 млрд грн. Однак постанова не виконується, тому водоканали і енергокомпанії коштів цього року не отримали.

 
Коментарі (0)