ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаБудівництво LNG-терміналу позбавить політичних ризиків

Будівництво LNG-терміналу позбавить політичних ризиків

Кошти, спрямовані на створення в Україні LNG-терміналу для скраплення газу, у майбутньому покриють усі політичні ризики, які виникають під час співпраці України з державами-екпортерами газу.

Таку думку в коментарі висловив незалежний експерт у сфері енергетики В’ячеслав Княжницький.

Будівництво LNG-терміналу розглядається як один із заходів щодо скорочення споживання російського газу. У березні дорученням Президента України Національний проект «LNG-термінал» був розширений до Національного проекту «LNG-Україна», який включає не лише будівництво терміналу, але і стратегію альтернативних джерел постачань газу в Україну.

«Ми маємо заключити контракти з постачальниками скрапленого газу і таким чином матимемо його тут у нас. Рентабельність терміналу залежатиме лише від того, якими будуть обсяги газу: чим більші вони, тим дешевшим він буде. Потім газ буде в ньому розріджуватись і скидатись у трубу, у систему нашої ГТС. Тобто це є прямою альтернативою тому, що ми отримуємо з Росії.

Читайте також: Газова галузь розлучається з монополією

Якщо відбудеться диверсифікація, то все ж таки інколи треба йти на такі витрати, які покривають політичні ризики. І саме у цьому сенсі я розглядаю можливість прийняття та створення на території України терміналу для скрапленого газу. Це треба робити так само, як і треба робити диверсифікацію, і брати газ через одну з німецьких компаній і через Словаччину постачати його в Україну. Треба робити все можливе. І ті витрати, які з цим пов’язані, повністю компенсують політичні ризики та додадуть тієї сили, яку треба використовувати в переговорах. Питання в іншому – якби вся команда хотіла цього. Взагалі, сам факт будівництва терміналу – позитивний. Але якщо він потягне за собою витрати, спрямовані на інтереси певних кіл – це дуже погано, але головне – яка буде його вартість, коли він буде розріджуватись і скидатись у трубу. Якщо газ зможе купувати будь-який вільний трейдер, а не той, що визначений Мінпаливенерго, тоді це буде реальна диверсифікація. А якщо буде ситуація, за якої хтось буде визначати кому та як дати газ, то це будуть просто задовольнятися чиїсь інтереси», – зазначив В’ячеслав Княжницький.
Разом із цим достеменно невідомо, у яких саме країнах і за якою ціною будуть закуповувати газ для терміналу. «Хіба наше Мінпаливоенерго веде нормальну публічну дискусію із суспільством? Навіть коли вони заключають контракти, ми не знаємо деталей, нас не інформують про це», – додав В’ячеслав Княжницький.

Читайте також: Монополія гарантує газ

Нагадаємо, нещодавно Кабмін ухвалив ТЕО будівництва терміналу.

«Кабмін без зауважень прийняв проект техніко-економічного обґрунтування національного проекту LNG-термінал. Затверджені всі економічні показники, затвердили кадендарний план-графік і організаційну модель. Проект реалізовуватиметься за інвестиційні кошти, а частка держави становитиме 25%.  Вартість основної частини проекту становить 846 млн євро», – сказав голова нацагенства з інновацій та інветиційних проектів Владислав Каськів.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (1)
Александр
01 Вересня 2012 p. 12:09
Строительство LNG-терминала - очередной развод "лохов": 1. Неизвестна цена сжиженного газа к моменту его постройки. Она может быть выше, чем российского природного. А его еще надо доставить, пройти огромными танкерами через проливы Турции. 2. Из терминала надо газ закачать в газотранспортную систему Украины, для чего надо построить мощнейшие компрессорные станции, которые будут сжигать значительную часть этого же газа. 3. Опаснейший объект в сейсмической зоне, террористическая опасность. 4. И в лучшем случае обеспечит 12 % потребности Украины в газе. А Россия как раз уведичит на эту величину цену! Вывод: надо дружить с соседями, а не крутить им мозги и научиться добывать собственный газ.