ГоловнаКоментаріГазопостачання«Чорноморнафтогаз» виллється Росії у боргову яму

«Чорноморнафтогаз» виллється Росії у боргову яму

Росії не вигідні інвестиції в «Чорноморнафтогаз», адже вартість його активів перевищує борг «Нафтогазу» перед «Газпромом». На думку експертів, від нього для РФ будет простіше і дешевше відмовитися.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, самопроголошена влада Криму має намір передати активи ПАТ «Чорноморнафтогаз» та розроблення офшорних нафтогазових родовищ ВАТ «Газпром». Останній вже звернувся до них з подібною ініціативою. Однак експерти зазначають, що це будуть інвестиції з високим ризиком - простіше і дешевше повернути майно «Нафтогазу України», - повідомляє «Forbes-Україна».

Зокрема юристи вважають, що Україна зможе домогтися відшкодування через міжнародні суди за незаконне використання націоналізованого майна. Також «Газпрому» загрожують санкції ЄС і США, які обмежать доступ монополії до міжнародного фінансування, необхідного, зокрема, для будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України.

«Україна залишає за собою право приймати адекватні заходи для компенсації всіх збитків за рахунок майна, що належить Росії і яке перебуває як на території України, так і в інших країнах», - повідомив глава українського Мін'юсту Павло Петренко.

Він не виключає, що компенсація моральної шкоди не може відбутися також за рахунок активів «Газпрому» в країнах Євросоюзу. Такий варіант розвитку подій найбільш ймовірний, якщо російська монополія спробує взяти під контроль нафтогазові родовища на Чорноморському шельфі, які за результатами конкурсів, організованих урядом Миколи Азарова, вже передані в розробку великим міжнародним компаніям.

Так, наприкінці минулого року «Чорноморнафтогаз» залучив італійську компанію Eni і французької EdF для освоєння нафтогазових структур Абіха, Кавказька і Маякова. Ще в 2013 році був створений міжнародний консорціум з участю американської Exxon Mobil і британсько-голландської Royal Dutch Shell для видобутку газу на Скіфській площі. Але через політичну нестабільність реалізація цих проектів припинена. А після того як Росія приєднала Крим до своєї території, їх доля і зовсім стала невизначеною.

Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis вважає, що за основу для оцінки втрат свого майна «Нафтогаз» може взяти вартість закупівель російського газу, який Україна буде змушена купувати для заміщення втрачених обсягів видобутку на Чорноморському шельфі.

Читайте також: «Нафтогаз» судитиметься з «Чорноморнафтогазом»

«Як я розумію, в кінцевому рахунку за експропрированну власність «Нафтогазу» заплатить бюджет Російської Федерації. Вартість активів «Чорноморнафтогазу» перевищує борг «Нафтогазу» «Газпрому». Так що в підсумку Росія залишиться ще винною Україні», - підкреслив експерт.

Ігор Франчук, який очолював «Чорноморнафтогаз» у 2001-2006 роках, зазначив, що Росія завжди була стурбована освоєнням шельфу Чорного і Азовського морів українськими видобувними компаніями. У разі реалізації таких планів Україна могла б не тільки забезпечити себе енергоресурсами, але й виступити в ролі партнера для Росії на європейському енергетичному ринку. Але таке зміцнення позицій України суперечить інтересам російської влади. Тому події, що відбуваються в Криму, на думку пана Франчука, мають суто економічне підґрунтя.

Пан Корчемкін звернув увагу, що прихід «Газпрому» в Крим у контексті останніх політичних подій на півострові практично гарантує введення санкцій з боку ЄС і США (по типу санкцій США проти Ірану), що обмежують доступ російської корпорації до джерел міжнародного фінансування. А вони необхідні, зокрема, для будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України. Також подібні санкції зроблять неможливим залучення зарубіжних інвестицій для кримських нафтогазових підприємств.

«З іноземних партнерів можна буде сподіватися лише на Венесуелу і Північну Корею. Простіше і дешевше повернути майно «Нафтогазу», - підсумував Михайло Корчемкін.

 
Коментарі (0)