ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаДемонополізацію енергоринку «гальмують» на урядовому рівні

Демонополізацію енергоринку «гальмують» на урядовому рівні

Уряд невдоволений внесенням Міненерго законопроекту щодо приведення процедури підключення до електромереж до євростандартів в останню мить. Адже наразі цей процес є повністю монополізованим, що є основною проблемою на вітчизняному енергоринку.

Однією з основних проблем на вітчизняному енергетичному ринку при підключенні до електромереж є монополія. Тож Міністерству енергетики та вугільної промисловості необхідно терміново розробити та внести на розгляд Верховної Ради проект закону, що приведе до європейських стандартів процедуру підключення до електричних мереж і демонополізує цей ринок. Таку вимогу перед Міненерго поставив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

«Вимагаю від Міністра енергетики невідкладно погодити і внести до Парламенту проект закону, який спрощує і приводить до європейських стандартів процедуру підключення до електричних мереж, - і демонополізувати цей ринок», - підкреслив голова уряду.

Прем’єр зауважив, що дав відповідне доручення як Міністерству, так і Нацкомісії вирішити це питання.

«За півроку енергетичні компанії знову заробили цілу купу грошей, тому що вони монопольно володіють правом підключення і мають монопольні завищені тарифи. А питання не зрушилося на жоден крок. Це неприпустимо», - підкреслив пан Яценюк.

Прем’єр зауважив, що відповідний проект закону «з'явився вчора вранці, хоча повинен був з'явитися півроку тому. Більше того - проект закону не погоджений ніким».

Арсеній Яценюк нагадав, що чекає від Державної фінансової служби, органів прокуратури та Служби безпеки результатів розслідування щодо діяльності компанії «Енергоатом».

Читайте також: Українські тарифи на світло вищі за європейські

«Очікую результатів фінансової перевірки і результатів розслідування діяльності цієї компанії», - заявив Прем’єр.

Також чиновник сподівається, що разом з Антимонопольним комітетом знайде шлях для демонополізації енергоринку: «Думаю, що разом із новим керівником Антимонопольного комітету України ми визначимо ключові цілі демонополізації і деолігархізації країни. Але при цьому ключові монополії знаходяться в першу чергу в енергетичному секторі».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, електромережі в Україні ризикують не пережити наступну зиму. Стан в енергетичній сфері критичний. Офіційні статистичні дані також наголошують на збільшенні кількості аварій, однак, частина несправностей на електромережах приховується.

 
Коментарі (0)