ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДепутати розпочали «поліетиленову війну»

Депутати розпочали «поліетиленову війну»

В Україні знову заговорили про запровадження мораторію на виробництво та використання побутових поліетиленових пакетів. На цей раз проблемою занепокоїлися депутати, які запропонували жорсткі заходи для врегулювання екологічної проблеми

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 11379, яким пропонується заборонити виробництво, використання, ввезення і розповсюдження поліетиленів пакетів. Документ, автором якого є народний депутат Євген Шаго (фракція «БЮТ-Батьківщина»), вводить мораторій на виробництво і використання полімерних пакетів і упаковки довгострокового розкладання з 1 січня 2014 року. Заборона стосуватиметься тонких пакетів об'ємом менше 20 л і товщиною матеріалу менше 0,05 мм. Крім транзитних перевезень, законопроект також пропонує встановити повний мораторій на ввезення полімерної упаковки, а її поширення на території України - заборонити з 1 січня 2015 року.

Необхідність прийняття таких жорстких заходів автор законопроекту пояснює тим, що полімери не розкладаються в грунті, а їх розпад в морській воді призводить до синтезу «вкрай отруйних сполук». Поліетиленові пакети становлять до 9% всіх світових відходів, наголошується в пояснювальній записці до документа. Крім того, найчастіше, вони стають причинами повеней, забиваючи системи водовідведення та поверхневої зливної каналізації під час сильних опадів. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у 2010 році на усунення наслідків повені у Львівській області, масштаби якої багато в чому пояснюються забитими поліетиленом стоками, було витрачено 100 млн грн бюджетних коштів.

Натомість полімерній упаковці пропонується використовувати паперові пакети або пакети з біологічних матеріалів. Скорочення використання поліетилену і перехід на екологічну упаковку планується здійснювати за рахунок виробників та імпортерів полімерних пакетів, а також за рахунок власників торговельних мереж та оптово-роздрібних магазинів.

Стимулювати відмову від небезпечної упаковки пропонується за рахунок надання податкових преференцій та пільгових кредитів виробникам полімерної упаковки. Якщо законопроект буде прийнятий і вступить в силу, за порушення його норм буде встановлена ​​кримінальна, цивільна та адміністративна відповідальність.

Разом з тим, це далеко не перша спроба ввести в Україні заборону на полімерні побутові пакети, які не розкладаються. У вересні аналогічний законопроект був оприлюднений Минрегіоном. Проте, до цих пір він не був внесений урядом у Раду.

Міністерський документ передбачає менш радикальні заходи. Зокрема, ввезення поліетиленових пакетів та їх поширення пропонується обмежити до 100 одиниць, а мораторій ввести на виробництво шкідливою упаковки. За класифікацією відомства, до полімерних пакетів слід відносити - разову споживчу м'яку упаковку ємністю до 20 куб.дм і товщиною 0,025 мм.

При цьому, в Минрегіоні запропонували цілком конкретні санкції за порушення запропонованих документом норм. Згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, за ведення госпдіяльності, на яку окремими законами встановлено спеціальну заборону, передбачаються санкції у розмірі 1,7-8,5 тис. грн. За повторне правопорушення протягом року розмір штрафу може зрости до 34 тис. грн

 
Коментарі (0)