ГоловнаКоментаріБлагоустрійВ Україні оголосять поліетиленовий мораторій

В Україні оголосять поліетиленовий мораторій

Уряд знайшов спосіб ефективного очищення систем водовідведення. Для цього пропонується заборонити використання полімерних пакетів.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ підготувало проект закону, яким пропонується заборонити виробництво, використання побутових полімерних пакетів, а також планується обмежити до 100 одиниць ввезення і розповсюдження їх на території України. Метою документа є поліпшення стану довкілля та благоустрою територій. 

Читайте також: Підводні камені: екологічний податок - 2012

Згідно з законопроектом, до полімерних пакетів слід відносити - разову споживчу м'яку упаковку ємністю до 20 куб.дм і товщиною 0,025 мм. «Ми пропонуємо заборонити використання і виробництво невеликих тонких полімерних пакетів. Найчастіше відповідним комунальним службам складно їх прибрати і утилізувати. Таким чином, ці пакети стають причиною виникнення аварійних ситуацій та екологічних катастроф, забруднюючи зливну каналізацію та дренажні системи», - розповів начальник управління з благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону Олександр Ігнатенко учасникам круглого столу «Впровадження ПЧП - чи є гарантією стабільного розвитку ЖКГ?» 18 вересня в м.Рівне. 

За його словами, полімерні пакети пропонується замінювати біологічними упаковками, - такими, які розкладаються в результаті фізичного або хімічного впливу на діоксид вуглецю, біомасу та воду. «Ми зараз проводимо громадське обговорення цього законопроекту. Можу сказати, що вцілому населення нас підтримує. Противниками ініціативи, зрозуміло, виступають безпосередні виробники полімерної упаковки. Ми також вивчаємо можливість переходу на більш безпечні технології її виробництва», - зазначив пан Ігнатенко. Примітно, що згідно зі ст. 3 проекту, фінансувати заходи з обмеження обігу полімерних пакетів пропонується «за рахунок коштів виробників, імпортерів, торгових мереж та суб'єктів роздрібної торгівлі». 

Читайте також: Коли сміття стане золотом

У разі прийняття законопроекту та набрання ним чинності, відповідно до ст. 164-16 Кодексу про адміністративні правопорушення, за ведення госпдіяльності, на яку окремими законами встановлено спеціальна заборона, передбачаються санкції у розмірі 1,7-8,5 тис. грн, а за повторне правопорушення протягом року розмір штрафу може зрости до 34 тис. грн. 

У пояснювальній записці до документа, зазначається, що «корисна частина життєвого циклу складає 15-20 хвилин, поки пакет використовується для зберігання товару, після чого починається наступна, значно більш тривала частина - 1000 років на полігоні або звалищі». 

За даними Мінрегіону, відходи полімерів складають 9-11% від загального обсягу побутових відходів людства. У 2010 році використано до 20 млрд таких пакетів. Причиною масштабної повені в липні 2008 року у Львівській області, коли внаслідок сильних злив було затоплено 9 районів області, відомство також називає полімерні пакети. 

Читайте також: Сміттєва криза: чим далі, тим страшніше

«Загальна вартість ремонтних робіт склала 5 млрд грн. При цьому найбільш постраждали домогосподарства та сільгоспугіддя в тих місцях, де вода не могла потрапити в системи поверхневого водовідведення через їх забрудненість»,- зазначається в пояснювальній записці.

Інші країни вже усвідомили необхідність заборони на використання полімерної побутової упаковки. 

Наприклад, в Китаї, окремих штатах США і Канади, у Франції та Італії введено повну заборону на виробництво і використання поліетиленових пакетів, а в Об'єднаних Арабських Еміратах її щорічне використання скорочується на 15%.

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)