ГоловнаКоментаріЖитлоДепутати шукатимуть гроші на житло

Депутати шукатимуть гроші на житло

Парламентарі мають намір визначитися з основними напрямами державної житлової політики. Для цього вони пропонують посилити відповідальність власників житла та визначити механізми фінансування житлових програм.

Верховна Рада оприлюднила проект закону №3498 «Про основні засади державної житлової політики», зареєстрований у п'ятницю групою, що складається з 9 народних депутатів-членів парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики. Очолив авторську групу голова профільного Комітету Спиридон Кілінкаров (фракція КПУ), а до її складу також увійшли представники парламентських фракцій ВО «Батьківщина», «Партія регіонів», «ПП «УДАР».

Законопроектом пропонується визначити стандарти державної житлової політики, запровадити єдину систему моніторингу за станом житлового фонду і результатами реалізації житлополітики, встановити мінімальні розміри житла, розміри соціальних виплат на утримання житла, а також суму держпідтримки на обслуговування житла.

Документом планується чіткіше прописати поняття загального, спеціалізованого, соціального житлового фонду, закріпити індивідуальний облік всіх споживаних українцями комунальних послуг, а також уточнити поняття державної, комунальної та приватної форм власності, в тому числі, і багатоквартирного житла.

Зокрема, ст. 17 передбачено, що вся відповідальність за стан житлового фонду лежить на його власнику (співвласниках), а ст. 18 передбачаються механізми надання державної допомоги у вигляді виплат для реалізації ресурсо - та енергозберігаючих заходів.

Фінансувати реалізацію основних етапів житлової політики планується за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, коштів співвласників житла, позиковими засобами, а також за рахунок інвесторів на умовах державно-приватного партнерства.

Якщо законопроект буде прийнятий, то його норми передбачають, що у Бюджетному Кодексі будуть закріплені фінансові механізми надання держпідтримки на термомодернізацію багатоквартирних житлових будинків, а також виплати субсидій на утримання і обслуговування житла. Таким чином, парламент і уряд щорічно при формуванні держбюджету повинні будуть враховувати та передбачати кошти на фінансування так званих захищених законом статей витрат. Втім, як показує практика, у державному бюджеті такі витрати не завжди враховуються. Наприклад, в держбюджеті на 2013 рік не передбачено фінансування заходів Загальнодержавної програми «Питна вода України», не дивлячись на те, що її виконання захищено законодавством. 

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)