ГоловнаКоментаріЖитлоДержава не дасть грошей на утеплення будинків

Держава не дасть грошей на утеплення будинків

Попри ризик залишитися зимою з холодними батареями, держава не буде утеплювати будинки. На модернізацію житлового фонду потрібні сотні мільярдів гривень, яких у бюджеті немає. Тому населенню радять «утеплятися» самостійно.

Держава не допоможе українцям з утепленням будинків до опалювального сезону, адже на модернізацію житлового фонду потрібно близько 800 млрд грн, яких у бюджеті немає і не буде. Таку думку висловив експерт Energy Cities Святослав Павлюк, передає «Сьогодні».

«Держава грошей на утеплення будинків не дасть. Державного фінансування на утеплення будинків не було і не буде. У країні на цілі модернізації будинків потрібно близько 800 мільярдів гривень, і це, за розрахунками на докризовий момент, до того, як почався валютний стрибок. Зараз ця цифра буде набагато вищою. Всі країни виходили з цієї ситуації наявністю дешевого банківського кредитування робіт з утеплення будинків. В Україні поки що таких механізмів немає», - сказав пан Павлюк.

Читайте також: Економія газу не забезпечить українцям теплу зиму – опитування

До речі, у Київській міській державній адміністрації думки з цього приводу розходяться. Зокрема, перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов в інтерв'ю «Інтерфаксу» заявив, що жителі Києва повинні самі утеплювати свої квартири.

«Зараз нам - владі, міським службам і кожному киянину - треба серйозно готуватися до зими. Зокрема, жителі повинні утеплити свої квартири, перевірити електропроводку та інші комунікації», - сказав пан Ніконов.
 
З ним не згоден начальник головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський. На думку чиновника, утеплятися українцям влада все ж повинні допомагати. Для цього він пропонує використовувати приклад Естонії, де держава погашає відсотки за довгостроковими кредитами, взятими для утеплення будинків. Правда, в Україні такої програми немає.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», незважаючи на спроби уряду провести опалювальний сезон з теплими батареями, українці не сподіваються на одні лише сили держави. Населення хотіло б також взяти участь у підготовці до зими, однак, у більшості українців не вистачає на це коштів.
 
Коментарі (3)
Sergiy
07 Серпня 2014 p. 10:36
Можливо і кредити! Але якщо ОСББ провалили із- за відсутності стимулів. То треба вводити цільвой податок на нерухомість(квартири та спільне майно) по рівню хоча б амортвідрахувань, для власників співласників, щоб було джерело фінансування для енергосервісного бізнесу.. Та впроваджувати законодавчий мефанізм стимулювання ефергоефективності. Хоча такі закони, як №1198-VII наглухо заблокували такий бізнес запхавши монополіста в квартири.
Sergiy
07 Серпня 2014 p. 10:55
Правка. ,,МЕХАНІЗМ,,
Sergiy
08 Серпня 2014 p. 08:24
Пане Михайле! Знаєте, як в гуморесці,,зменшіть куме Ви зменшу й я,,. Тим не менше, такий захід енергоефективності дійсно є. Але за роботи має хтось платити або мати дохід від економії після їх виконання. Відповідь на поверхні - споживач або експлуатуюча будинки організація. Але закон № 1198-VII не дасть цього зробити особливо по ценралізованому опаленню.