ГоловнаНовини ЖКГЖитлоДержавна іпотека підніме ставки

Державна іпотека підніме ставки

Державна іпотечна установа планує змінити ставку рефінансування позик на придбання житла і, можливо, підняти її з 11% до 18% річних

У Державній іпотечній установі (ДІУ), створеній для рефінансування позик на придбання житлової нерухомості, мають намір переглянути вартість кредитів. З 20 листопада 2010 року ДІУ рефінансує банки під 11%. До цієї ставки банки додають свою маржу максимальним розміром до 4% (в середньому 2,66%), щоб кредитувати під 15%.

«Ставка обов'язково зміниться, поки незрозуміло, на скільки. Нам це диктує Нацбанк, спираючись на ставки на ринку», - повідомляють у прес-службі установи.

Перегляд ставки рефінансування можливий вже сьогодні. До цих пір найвищою - 13,5% - ставка була в 2008-2010 роках.

Наразі у ДІУ 115 банків-партнерів із 177 діючих кредитних установ. Однак можливість використовувати кошти ДІУ для формування іпотечного портфеля використовують тільки частина з них. ДІУ рефінансує позики на термін від 5 до 30 років на суму від 75 тис. до 1 млн грн.

На думку банкірів, що працюють з ДІУ ставка буде підвищена до 18%. З урахуванням середньої маржі банків ресурси для іпотечних позичальників подорожчають до 21%, і попит на них впаде.

За даними ДІУ, в 2011 році було рефінансовано всього 290 позик, однак за січень-листопад 2012 року (станом на 21 листопада) вже було видано 1033 кредити на загальну суму 247,8 млн грн. ДІУ не оприлюднить структуру портфеля, сформованого в цьому році, але в жовтні за кількістю та обсягом рефінансованих кредитів в лідери вийшли ВТБ Банк, Діамантбанк, Юнекс Банк, ПриватБанк, банки «Фінанси та Кредит», «Хрещатик», «Меркурій».

Однак ринкові іпотечні ставки ще вище, тому попит на рефінансування ДІУ хоч і скоротиться, але не зникне повністю.

«До цих пір остаточна вартість кредитів ДІУ була 14%, відтепер вона може зрости до 21%. Це величезна різниця, і обсяги кредитування, звичайно, впадуть. Але все одно це один з найбільш вигідних варіантів іпотечного кредитування - на ринку кредити видаються під 25-30% річних. Такі позики мало хто може обслуговувати», - говорить заступник голови правління банку «Фінанси та Кредит» Віктор Голуб.

Отже, на думку банкірів після підвищення ставки ДІУ у населення практично не залишиться механізмів для отримання доступних позик, як це вже було в 2009-2010 роках.

Джерело: Коммерсантъ Украина

 
Коментарі (0)