ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГДоходи для отримання субсидій перевірятимуть «нашвидкоруч»

Доходи для отримання субсидій перевірятимуть «нашвидкоруч»

Правдивість інформації про доходи громадян для надання субсидії на ЖКП будуть перевіряти за спрощеною системою. У Мінсоцполітики запевняють, що механізм перевірки даних не займатиме багато часу.

Декларацію про доходи, яку громадяни надаватимуть для отримання субсидій, державні органи будуть перевіряти за спрощеною схемою. Про це заявив перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко, передає прес-служба відомства.

Зокрема,  часові рамки процедури перевірки інформації про доходи буде скорочено.

«Тривалої процедури перевірок не буде», - запевнив він.

Замміністра пояснив, що для того, аби вчасного нарахувати компенсації на оплату ЖКП, буде підписано відповідний документ із Державної фіскальною службою, що дозволить перевіряти дані про доходи в електронному вигляді.

«Зі свого боку, просимо громадян якомога швидше звертатися по субсидію після отримання поштою бланків заяви і декларації», - наголосив чиновник.

Крім цього, пан Шевченко запевнив, що для громадян буде значно зручніше відправити вже заповнені документи поштою.

Однак, громадяни зможуть також звернутися і до соціальних працівників щодо пояснень про новий механізм нарахування субсидій.

Пан Шевченко також наголосив, що у Мінсоцполітики розраховують на звернення за субсидіями 4 млн громадян.

Читайте також: Українцям пропонують розрахувати розмір субсидії на ЖКП

«Якщо ж людей буде більше, уряд і парламент розглянуть питання про збільшення обсягу коштів на фінансування цієї статті з держбюджету», - заявив замміністра.

Зауважимо, новий порядок надання субсидій 17 березня отримав, нарешті, чіткі нормативні контури. На урядовому порталі «побачила світ» постанова Кабміну №106 від 28 лютого «Про вдосконалення порядку надання житлових субсидій». Вже на наступний день документ був опублікований в «Урядовому кур'єрі». Він набуде чинності 1 травня.

Однак, нові правила неоднозначні. Кабмін, усунувши старі перешкоди та обмеження в отриманні субсидій, встановив ряд нових - сирих і неоднозначних норм.

Варто зауважити, що обіцяні до 15 квітня Міністерством соціальної політики бланки можуть так і не впасти до поштової скриньки у визначений день. Адже Постанова КМУ №106 лише наказує кільком Міністерствам забезпечити виготовлення заяв та декларацій до 15 числа наступного місяця.

Крім цього, уряд  встановлює фінансову відповідальність за неправильне декларування доходів. По суті, мова йде про введення штрафів - стягнення виплачених сум субсидій у подвійному розмірі (зараз при виявленні незадекларованих доходів стягуються лише суми виплачених субсидій).

За таких умов, штрафними санкціями можна буде «привітати» значну частину громадян, хто самостійно заповнюватиме декларацію, адже, 5 років тому в Україні вже намагались ввести декларування доходів поштою, тоді вияснилось, що при самостійному заповненні документів, заявники часто допускають помилки.

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
01 Квітня 2015 p. 20:39
Якщо людина у декларації штучно занизить свій дохід, то вона має віддати державі подвійний розмір призначеної субсидії. Але водночас держава штучно приписує усім підряд непрацюючим дохід у 1218 гривень на місяць, що, очевидно, є фальсифікацією. Тобто виходить, що обман з боку людини карається, а обман з боку держави вважається нормою.
Коля Пухов
01 Квітня 2015 p. 20:40
Проблема в тому , що зараз усім без винятку працездатним непрацюючим штучно приписується дохід на рівні прожиткового мінімуму, тобто 1218 грн на місяць. Тому пропоную виділити декілька типів працездатних непрацюючих. Наприклад, одна справа, якщо людина звільнилась із попереднього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, то може й виправдано їй штучно приписувати якийсь дохід, бо ця людина якось планувала заробляти собі на життя, коли звільнялась з роботи. Але у 2011-2013 роках багато звільняли працівників у зв"язку з так званими "ліквідаціями" державних підприємств, часто навіть без попередження про звільнення , то таким непрацюючим штучно приписувати якийсь дохід, м"яко кажучи, некоректно. Тим більше, якщо такий звільнений працівник рік перебував на обліку у центрі зайнятості, і йому не була запропонована підходяща робота. Тому сім"ям з такими вимушеними непрацюючими треба нараховувати субсидію, виходячи з їх реального доходу; тобто не приписувати вимушеному непрацюючому доходу, якого він насправді не отримував.
Коля Пухов
02 Квітня 2015 p. 22:34
Думаю, що переважній більшості претендентів на субсидію буде в ній відмовлено ще до розгляду поданих документів. Адже якщо соціальний перевіряючий не потрапить до помешкання сім"ї, що претендує на субсидію, то незалежно від статків цієї сім"ї, їй у субсидії буде відмовлено. А не потрапити перевіряючий може із самих різних причин, у тому числі і із своїх власних.