ГоловнаКоментаріГазопостачанняДолю LNG-терміналу вирішать інвестори

Долю LNG-терміналу вирішать інвестори

Україна сподівається найближчим часом поновити будівництво LNG-терміналу. Основний акцент у цьому питанні ставиться на кошти інвесторів. Експерти переконані, вони на 99% будуть.

На будівництво LNG-терміналу можуть знайтися кошти вже найближчим часом. Принаймні така віра є у голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Сергія Євтушенка, - повідомляє «УНІАН».

«Я вважаю, що буде великий інтерес з боку приватних інвесторів, оскільки проект економічно дуже вигідний. Шанси залучити приватних інвесторів становлять 99%», - наголосив пан Євтушенко.

За його словами, якщо з'явиться фінансування, то вже за 12 місяців Україна зможе почати поставки зрідженого газу.

Посадовець повідомив, що вартість блакитного палива з урахуванням транспортування становитиме близько 380 дол. за 1 тис. куб. м, якщо це буде газ з Європи, і 220-230 дол. за 1 тис. куб. м, якщо постачальником будуть США, а обсяги поставок становитимуть 5 млрд куб. м газу на рік, притому що вартість переобладнання причалу для прийому зрідженого газу становить лише 35-36 млн. євро.

При цьому пан Євтушенко навів приклад Литви, яка, тільки підписавши договір про реалізацію проекту з поставок зрідженого газу, змогла добитися від «Газпрому» 20% знижки на газ.

Читайте також: Під будівництво LNG-терміналу знайшлася земля

«Сам факт підписання договору показав, що Литва змогла позбутися монополії поставок з боку «Газпрому», що відразу привело до зниження ціни на 20%. Я не сумніваюся, що вони і надалі зможуть знижувати ціну», - наголосив він.

Також Сергій Євтушенко повідомив, що після реалізації першої фази Україна зможе перейти до будівництва наземного терміналу потужністю 10 млрд кубометрів газу на рік. Термін будівництва другої черги становитиме 52-60 місяців. Всього впродовж наступних шести років Україна зможе довести обсяги потужностей з прийомки зрідженого газу до 15 млрд куб. м на рік.

Зауважимо, раніше Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що проект будівництва LNG-терміналу  «як і раніше залишається одним з реальних варіантів диверсифікації газопостачання України».

«Проект LNG-терміналу, який розглядався попереднім урядом, залишається на столі», - зазначав Глава уряду.

Як повідомляла «Україна Комунальна», наприкінці лютого питання реалізації проекту LNG-терміналу в Україні втрачало свою актуальність.

 
Коментарі (0)