ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаДонеччани отримують дешеве тепло

Донеччани отримують дешеве тепло

У Донецьку утримується низька вартість теплопостачання. Однак, у цьому опалювальному сезоні ціна на тепло залишиться колишньою.

За даними Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, у Донецьку далеко не найвищі тарифи на теплопостачання. Про це повідомляє прес-служба ККП «Донецькміськтепломережа».

Як пояснили на підприємстві, в структуру тарифу за тепло входить вартість енергоресурсів, які закуповує теплопостачальне підприємство. Вартість енергоносіїв залишилася на рівні 2011 року. У структурі тарифоутворення газ дешевший на третину, а електроенергія та вода зі стоками дешевша в два рази фактично купується у постачальників. У результаті собівартість теплової енергії для населення у 2012 році склала 375,14 грн за 1 Гкал (без ПДВ) з урахуванням діючих у минулому році цін на закуповувані підприємством енергоносії.

Однак, існуючі тенденції зміни вартості енергоносіїв дають підстави для прогнозування збільшення вартості електроенергії на внутрішньому ринку України. Зокрема, про це свідчать тенденції зростання вартості електричної енергії.

Щоб не допустити збільшення собівартості теплової енергії фахівцями ККП «Донецькміськтепломережа» активно впроваджують енергоефективні технології. І вже досягнуті певні позитивні результати. За останні 7 років відмічено скорочення електроспоживання більш ніж на 14%, що при існуючій вартості електроенергії скоротило собівартість теплової енергії більш ніж на 18 млн грн у рік.

В рамках розробленої Схеми оптимізації системи теплопостачання міста» ККП «Донецькміськтепломережа» продовжує реалізовувати заходи, спрямовані на зниження собівартості теплової енергії, і, як наслідок, недопущення підвищення тарифів на теплопостачання.

Нагадаємо, що в Україні оплата комунальних послуг за теплопостачання становить до 2,5% від витрат домогосподарств на оплату послуг. Цей показник значно нижчий, ніж у Східній Європі. Найбільш високу ціну за теплову енергію платять у Словаччині, Латвії та Естонії. Вартість електроенергії в країнах Євросоюзу коливається від 1,60 грн в Польщі до 3,53 грн в Данії за 1 квт.год, що значно вище, ніж на українському ринку.

 
Коментарі (0)