ГоловнаГоловнеАналітика ЖКГ не береже енергію

ЖКГ не береже енергію

Українське ЖКГ споживає третину всіх енергоресурсів країни. Втім, темпи щорічної енергоефективної модернізації складають не більше 3%. Експерти радять комунальникам шукати приватних інвесторів для оновлення основних фондів підприємств.

Темпи модернізації галузі ЖКГ занадто повільні, вважають експерти ДП «Дерзовнішінформ» (входить до структури Міністерства економічного розвитку та торгівлі). Зокрема, темпи відновлення українського ЖКГ повинні щорічно складати 8-10%, тоді як вони не превишують 3-відсотковий показник, повідомив журналістам експерт ДП «Держзовнішінформ» у сфері енергоефективності та альтернативної енергетики Олег Козачук. «Тому є позитив у тому, що модернізація відбувається, і негатив, - що цей процес відбувається дуже повільно», - підкреслив він.

За результатами дослідження, проведеного спеціалістами «Держзовнішінформа», ЖКГ є однією з найбільш енергоємних: у загальній структурі економіки ця галузь займає не більше 5-6%, але споживає близько 30% всіх енергоресурсів Україні. Причини такого надмірного споживання енергії експерти вбачають у високому рівні зносу основних потужностей підприємств тепло- та водопостачання. За їхніми даними, більше 10% магістральних теплових мереж перебувають в аварійному стані, втрати теплової енергії при транспортуванні складають близько 40%, а обладнання вичерпало термін експлуатації. «Так, кожен п’ятий котел використовується більше 20 років. Тому коефіцієнт виробничих потужностей в ЖКГ тяжіє до 30%, а має бути 85-90%», - зазначив Олег Козачук.

Шляхи виходу з ситуації експерти радять шукати у залученні приватних коштів на модернізацію основних потужностей галузі. За словами пана Козачука, в Україні створені законодавчі умови для роботи приватного капіталу у галузі і прописані гарантії інвестора щодо повернення вкладених коштів. Нагадаємо, як раніше повідомляла «У.К.», за даними Мінрегіону на кінець 2012 року лише 39 підприємств водо- та теплопостачання перебувають у концесії чи оренді. 

 
Коментарі (0)