ГоловнаВибір редакціїЖитлоДоступне житло коштуватиме 2 тис. грн у місяць

Доступне житло коштуватиме 2 тис. грн у місяць

Уряд планує запровадити нову програму надання населенню доступного житла, за якою квадратний метр коштуватиме близько 6 тис. грн, а ключі від квартири можна буде отримати у день підписання угоди.

Відтак квартиру площею 50 кв. м можна буде придбати за 300 тис. грн або на умовах фінансового лізингу під 3% річних на 12-15 років. При цьому перший внесок складатиме 15%.

Про це вчора на брифінгу у Кабінеті міністрів повідомив журналістам Віце-прем'єр-міністр – Міністр інфраструктури України Борис Колесніков.

За словами урядовця, ключі від квартири майбутній власник зможе отримати у той же день після надання банку документів, що підтверджують здатність сім'ї сплачувати 2 тис. грн щомісяця, та після сплати першого внеску.

«Ми виходимо виключно з інтересів покупця», - наголосив Борис Колесніков й додав, що купуватимуть українці вже повністю готові квартири. «Усі квартири будуть оздоблені. Із замовником можна буде навіть узгодити колір інтер'єру. Усі квартири включатимуть кухонні блоки та повний комплект сантехніки», - зазначив він.

Віце-прем'єр також повідомив, що будівництво доступного житла у містах-мільйонниках розпочнеться навесні 2013 року. «Завдання – наступного року побудувати 10 тисяч квартир як мінімум, у 2014 - 25 тисяч і далі – вийти на 50-100 тисяч. Нагадаю, мільйон українців і досі живуть у комуналках та потребують поліпшення житлових умов», - сказав Борис Колесніков. 

Читайте також:Захід навчить Україну будувати

Для зацікавлення будівельних компаній у спорудженні доступного житла держава зобов'язується компенсувати відсотки по кредитах при купівлі технологій та будівельного обладнання. Крім того, за державний кошт прокладатимуться всі комунальні мережі у мікрорайонах, що будуватимуться. У свою чергу місцева влада безоплатно виділятиме землю під забудовника. «Чим швидше будуть документи на землю, тим швидше будуватиметься доступне житло», - підкреслив віце-прем’єр.

Забудовники візьмуть на себе проектування і будівництво доступного житла та комплексне проектування мікрорайонів з відповідною соціальною інфраструктурою (школи, лікарні, магазини).

За словами Бориса Колеснікова, доступне житло в Україні споруджуватиметься за досвідом Фінляндії: одне з основних завдань, що ставиться при реалізації програми – енергозбереження. «Візьмемо фінський та український приклади. В Україні на один квадратний метр споживається 310 кВт енергії на рік, у Фінляндії - 35 кВт. При цьому середня заробітна плата фінів складає 2,5 тисячі євро, українців – приблизно 350. Таким чином українці отримують у рази меншу заробітну плату, а витрачають на енергію більше», - сказав він.

Крім того, будинки за програмою доступного житла у різних містах матимуть власне архітектурне рішення. «Ми залучимо фінських спеціалістів, які працюватимуть разом з українськими фахівцями – кожен мікрорайон буде індивідуальний за структурою забудови відповідно до потреб міста»,- наголосив віце-прем'єр.

 
Коментарі (3)
Михаил1
18 Жовтня 2012 p. 09:54
Вы за нас только проголосуйте, а уж мы не подведем. Бред!
Сергей Светлов1
18 Жовтня 2012 p. 09:58
И это вице-премьер, на всю страну так нагло врет. 25 тысяч квартир за год? Почему сразу не 100 тысяч? все равно никто этого делать не будет
Геннадий Пивовар-1
18 Жовтня 2012 p. 10:06
Почему столько скепсиса? Это вполне реально сделать, ведь разница между рыночной стоимостью и той, что нам предлагают - небольшая! Это если не считать что государство должно компенсировать кредит