ГоловнаВибір редакціїМістобудуванняЗахід навчить Україну будувати

Захід навчить Україну будувати

Програма будівництва індустріального житла передбачає створення конструкцій, які дадуть можливість будувати різне житло: комбінуючи одні й ті ж конструкції можна будувати різні споруди, як об’єкти житла, так і об’єкти соціальної сфери

Третина західних країн будують житло «індустріальним методом», який передбачає створення конструкцій, з яких і формується будинок, повідомив заступник директора департаменту державних програм і розвитку житлового будівництва Мінрегіону Володимир Височин.

За його словами, будівництво індустріального житла тема дуже цікава, але зараз вона поки знаходиться на початковій стадії. «Сьогодні ми розуміємо, що однозначно треба нарощувати обсяги будівництва, саме тому потрібна ця програма. Програма будівництва індустріального житла передбачає створення конструкцій, які дадуть можливість будувати різне житло: комбінуючи одні й ті ж конструкції можна будувати різні споруди, як об’єкти житла, так і об’єкти соціальної сфери. До того ж, застосування таких конструкцій дасть змогу значно пришвидшити темпи будівництва: конструкції, виготовлені на заводі, збиратимуться прямо на будівельному майданчику. Сьогодні у нас середній термін будівництва від року до двох, а це дозволить нам будувати житло значно швидше, за кілька місяців», - розповів пан Височин.

Читате також: Житло заощадить кошти українців

Таку програму було вирішено реалізувати в Україні після того, як було вивчено Європейський досвід: більше 30% західних країн використовує саме цей метод. За словами експерта, одна з діючих наразі програм купівлі житла – «Доступне житло» під 3% річних наразі почала розвиватись більш активно, ніж влітку. Щотижня кількість договорів по ній зростає в середньому на 60, особливо у столиці.

«По Києву було б ще активніше, якби був асортимент квартир під цю програму, адже у столиці вони трохи завеликі, адже раніше ніхто з забудовників не готувався до реалізації такої програми і будував трохи більші квартири, ніж того потребує програма. А хто будував одно- та двокімнатні, то вони вже розійшлись», - зазначив Володимир Височин.

Читайте також: Будівельна галузь долає руїни

Також експерт нагадав, що на умовах пільгової іпотеки можна розпочати індивідуальне будівництво або вкласти у котеджне містечко. «Котеджне містечко – це мається на увазі, що є забудовник, який будує багато індивідуальних будинків. А індивідуальне будівництво це коли конкретна людина будує собі один будинок. Обмеження по площі є лише для розрахунків на компенсацію – 94 кв м. А так можна будувати скільки хочеш, просто ті всі затрати твої, так би мовити», - додав пан Височин.

 
Коментарі (0)